Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Požiar aút pri kúpalisku v Sládkovičove nemá jasnú príčinu

Približne 40 áut dnes zhorelo pri kúpalisku Vincov les neďaleko Sládkovičova v okrese Galanta.Ako informovala Zuzana Farkašová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), neďaleko kúpaliska vypukol požiar strniska a oheň zachvátil aj zaparkované autá. Pri udalosti zasahujú takmer dve desiatky hasičov z Galanty, Serede, Šale a Senca. „Na miesto už bola vyslaná skupina, ktorá vykoná požiarno-technické expertízy,“ dodala Farkašová. Sládkovičovo, 20. júla 2014. Na snímke ľudia sa pozerajú na horiace automobily. Foto: TASR

Škodu na autách vyčíslili majitelia na 500.000 eur.

Trnava/Sládkovičovo 19. novembra (TASR) – Príčina vzniku požiaru, pri ktorom v lete pri kúpalisku Vincov les v Sládkovičove zhorelo 56 zaparkovaných vozidiel, nie je známa. Do úvahy prichádza fajčenie alebo vznietenie od horúceho výfuku auta, ale expertíza nevie potvrdiť ani jednu z nich. Povedal to dnes na stretnutí s novinármi v Trnave riaditeľ Okresného riaditeľstva (OR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Galante Zoltán Tánczos.

Požiar takéhoto rozsahu na Slovensku zatiaľ ešte nebol. Vyšetrovatelia sa zaoberali aj možnosťami úmyselného zapálenia a technickej príčiny na vozidle, avšak tieto vylúčili.

Požiar ohlásili 28. júla krátko pred 14. hodinou, v priebehu 15 minút zachvátil viac ako päť desiatok zaparkovaných áut na strnisku. Majitelia parkovali svoje vozidlá na poli, pretože kúpalisko uzatvorilo vlastné parkovisko z dôvodu úplného naplnenia. Na zásahu sa podieľalo 24 hasičov z Galanty, Šale, Senca a Trnavy spolu s dobrovoľníkmi zo Sládkovičova. Likvidácia požiaru trvala približne 50 minút.

"Škodu na autách vyčíslili majitelia na 500.000 eur, lesný závod na poraste asi 500 eur," informoval krajský riaditeľ hasičov v Trnave Vojtech Valovič. Škoda spôsobená požiarom na životnom prostredí nie je vyčíslená, hasiči na sanáciu použili špeciálne prípravky.

Požiar sa podľa zistení šíril od vozidla Honda Accord, ktoré zaparkovalo na ploche medzi poslednými. Z prípadu podľa Tánczosa plynie pre verejnosť poučenie, že vodiči vozidiel si musia premyslieť, kde svoje autá zaparkujú, či si vyberú iné ako oficiálne parkovacie plochy. "Boli tam na vlastné riziko. Na poli bolo čerstvé strnisko, to je to isté, ako keby zaparkovali autá do stohu slamy," dodal Tánczos. Kúpalisko nenesie na prípade vinu.