Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Prehliadka Eurotour v Piešťanoch propaguje Slovensko

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na všetky programy a projekcie prehliadky v kine Fontána je vstup voľný.

Piešťany 29. októbra (TASR) – Jedenásty ročník prehliadky dokumentárnych filmov o cestovaní, krajine a človeku Eurotour sa bude konať v Piešťanoch od 3. do 5. novembra. Medzinárodné podujatie je zamerané na rozvoj a podporu cestovného ruchu na Slovensku a propagácie v zahraničí. Otvorí ho film o partnerskom meste Piešťan Varaždinske Toplice v Chorvátsku a obrazová prezentácia domáceho autora Vojtecha Hanka Spomienky na Altaj. Na všetky programy a projekcie prehliadky v kine Fontána je vstup voľný.

Súčasťou Eurotouru je i súťažná kategória amatérskych tvorcov Moment a sprievodné podujatia. V ročníku 2015 je to napríklad výstava fotografií troch autorov – Ivana Kenéza, Igora Čombora a Ľubomíra Schmidu s názvom Slovensko naša zem a fotografie Michala Fialu Od Telgártu po Talgar. Diváci uvidia aj filmy Tomáša Hulíka Návrat rysov a Cesty Slovenskom, tiež snímku Pavla Barabáša Suri o dobrodružnej ceste po neznámej africkej rieke. V programe je aj Jastrabka Jaroslava Matoušeka o povesti o Jastrabej veži vo Vysokých Tatrách i aktuálny filmový hit Everest. Detskému divákovi je určený film Bella a Sebastian.

Eurotour si už viac ako desaťročie kladie za cieľ vyplniť medzeru v spektre podujatí tohto typu na Slovensku, podnietiť záujem videoamatérov o festival prostredníctvom súťaže krátkych filmov, informatívnymi sekciami rozšíriť ponuku aj o filmy, ktoré nie sú bežne v distribúcii a dokumentmi o zdraví a životnom štýle prilákať tých, ktorí sa mu venujú.

TASR informoval Martin Valo z Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch.