Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Cez projekt Praktik sa v Trnavskom kraji vzdelalo 136 pracovníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Deti a mládež si počas aktivít vyskúšali nové metódy zážitkového učenia.

Trnava 14. októbra (TASR) – Spolu 136 pracovníkov venujúcich sa mládeži a 312 detí a mladých ľudí sa zapojilo v Trnavskom kraji do Národného projektu Praktik - Praktické zručnosti cez neformálne vzdelávanie v práci s mládežou. Pomohol profesionálnym a dobrovoľným pracovníkom zdokonaliť sa v koučingu, komunikácii či v tímovej spolupráci.

Deti a mládež si vyskúšali nové metódy zážitkového učenia počas aktivít na dopravných ihriskách či v pobytových táboroch s názvom Zaži-to. Na motiváciu k podpore zdravého životného štýlu detí a mládeže bolo v Trnavskom kraji vzdelávanie zamerané na tému Pro-Fit. "Snažili sme sa priniesť inovatívne metódy a techniky v oblasti neformálneho vzdelávania. Naším cieľom bolo nielen naučiť pracovať týchto ľudí s mládežou a tiež vytvoriť platformu na vytváranie partnerstiev v rámci jednotlivých krajov," povedala pre TASR projektová manažérka Praktiku Katarína Hájeková. Projekt realizovala Iuventa - Slovenský inštitút mládeže vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Bratislavy.

Súčasťou bolo aj vytvorenie Tematických centier mládeže v krajských mestách. Počas trvania projektu poskytovali poradenstvo o aktuálnych projektoch a grantových programoch pre mladých ľudí, informovali o aktuálnych výzvach v oblasti mládežníckej politiky na úrovni kraja. Zároveň boli aj partnermi pre samosprávu, mládežnícke organizácie a iné inštitúcie pôsobiace v tejto oblasti. "V našom centre sme sa vždy usilovali o vybudovanie kvalitných profesionálnych vzťahov so subjektmi, ktoré sú na úrovni kraja aktívne v oblasti mládeže. Najužšiu spoluprácu sme mali s Radou mládeže Trnavského kraja, s ktorou aj naďalej intenzívne spolupracujeme na krajskej stratégii pre mládež. V Trnavskom kraji máme veľké množstvo združení, ktoré sa venujú mládeži a stále vznikajú nové. Len za predchádzajúci mesiac sme boli pri vzniku dvoch – občianskych združení Lepší Dolný Lopašov a Superuvoľnení z Drahoviec. Verím, že práve rada prevezme v budúcnosti niektoré úlohy nášho centra a mládežnícka politika sa bude v Trnavskom kraji ďalej rozvíjať," uviedla Miroslava Dudášová z Tematického centra mládeže pre Trnavský kraj.

Počas trvania projektu Praktik bolo zrealizovaných na Slovensku celkom 155 trojfázových vzdelávaní, ktoré absolvovalo 1269 profesionálnych i dobrovoľných pracovníkov s mládežou a uskutočnilo sa 77 podujatí, do ktorých sa zapojilo 3252 detí a mladých ľudí. Na realizáciu projektu, ktorý bol spolufinancovaný cez Európsky sociálny fond prostredníctvom Operačného programu Vzdelávanie bolo určených viac ako 5,2 milióna eur.