Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Prvé zasadnutie mestskej samosprávy Dunajskej Stredybude už o pár dní

Erb mesta Dunajská Streda Foto: Heraldický register

Do 25-členného zastupiteľstva sa dostalo 16 poslancov SMK, aj trojnásobný primátor Zoltán Hájos je z tejto strany.

Dunajská Streda 20. novembra (TASR) - V Dunajskej Strede dostal dôveru opätovne, tretíkrát primátor Zoltán Hájos (SMK). Táto skutočnosť poukazuje na to, že väčšina občanov je s volebným programom strany spokojná. V 25-člennom zastupiteľstve Strana maďarskej komunity bude mať 16 poslancov (doteraz 12), počet nezávislých bude 5 (doteraz 2), a Most-Híd má štyri poslancov (doteraz 11). Prvé zasadnutie mestského zastupiteľstva bude 25. novembra. Uviedol to TASR primátor Hájos.

„Účasť na komunálnych voľbách bola trochu nižšia, ako naposledy (38,18% - pozn. TASR) ale Dunajskostredčania dali jednoznačne najavo: chcú také zastupiteľstvo, v ktorom sa nevedú neustále súboje. Jednoznačným posolstvom volieb je, že občania chcú vo veciach, ktoré sa týkajú ich a celej komunity, rýchle, účinné a odborne fundované rozhodnutia,“ konštatoval Hájos s tým, že s poslancami SMK bude pracovať na splnení vytýčených cieľov, ale v tejto práci počíta aj s poslancami strany Most-Híd a nezávislými. „Nikoho nechcem vylúčiť z vedenia mesta, každý poslanec je potrebný. Ak totiž danú úlohu skúmame z viacerých aspektov, určite prijmeme správne rozhodnutie. To, že z 25 poslancov sa 16 dostalo do mestského zastupiteľstva za SMK, garantuje, že nebudú obštrukcie, ktoré bránia prijímaniu rozhodnutí,“ pokračoval.

Podľa jeho ďalších slov, za odvedenú prácu sa samospráva nemusí hanbiť. „Skoro štyri milióny eur sme priniesli do mesta z fondov Európskej únie (EÚ). Neustále sme obnovovali viaceré budovy materských a základných škôl. Z investičného úveru sme opravovali chodníky, mestskú komunikáciu. Zriaďovali sme nové parkovacie miesta na sídliskách,“ priblížil primátor. Dodal, že túto prácu ocenili aj voliči.

Podarilo sa nám postaviť na čelo mestských podnikov odborníkov, ktorí nahradili zástupcov politických strán.

Rekonštrukcia budovy ZŠ


Ako primátor povedal, novodobé predstavy sú zakotvené vo volebnom programe základnej organizácie SMK na základe požiadaviek a potrieb obyvateľstva. „Čaká nás ešte rekonštrukcia budovy základnej školy na Ulici Gyulu Szabóa. V októbri sme podali projekt a žiadali sme nenávratný finančný príspevok z fondu EÚ. V ďalšom programovacom období EÚ poskytne finančné prostriedky na rekonštrukciu budov materských škôl. Je ich našom meste deväť,“ podotkol Hájos.

VZN o otváracích hodinách v podnikoch

Medzi ďalšie dôležité úlohy samosprávy bude vydanie všeobecne záväzného nariadenia o otváracích hodinách pohostinských a zábavných prevádzok na území mesta. „Absenciu takéhoto nariadenia musíme vyriešiť. Veľa ľudí býva pri takých podnikoch, kde reprodukovaná hudba ruší občanov. V týchto lokalitách musíme zabezpečiť pokoj,“ podčiarkol. Pripomenul, že treba riešiť aj záhradkársky odpad a to čím skôr. „Pripravujeme zníženie sadzby dane pre prevádzkovateľov školských a zdravotníckych zariadení. Chceme zaviesť nulovú tarifu v mestskej hromadnej doprave pre školákov a dôchodcov, pre držiteľov vernostnej karty Dunajskej Stredy,“ uzavrel Hájos.