Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Putovanie históriou v Skalici venujú architektovi D. Jurkovičovi

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Podujatie na 30. marca pripravuje mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom (ZM), pre záujemcov zorganizovali potulku ulicami i program s viacerými príspevkami.

Skalica 16. marca (TASR) - Ďalší diel cyklu Putovanie skalickou históriou venujú osobnosti architekta Dušana Jurkoviča a jeho vzťahu k mestu Skalica. Podujatie na 30. marca pripravuje mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom (ZM), pre záujemcov zorganizovali potulku ulicami i program s viacerými príspevkami. Podujatie uvádza Jana Koutná.

O 16.00 h sa začne komentovaná prehliadka výstavy Dušan Jurkovič a Skalica v Záhorskom múzeu. Po nej premietnu rovnomenný dokument a odznejú príspevky riaditeľky ZM Viery Drahošovej Väzby Dušana Jurkoviča ku Skalici a Petra Švehlu Stavba veže evanjelického a. v. kostola v Skalici. V kultúrnom programe sa predstaví Ľudová hudba Skaličan. Po skončení sa účastníci prejdú k pamiatkam, ktoré majú s Jurkovičom spojitosť. Vstup na podujatie je voľný.

Múzeum na svojom webe uvádza, že jeden z najvýznamnejších slovenských architektov Dušan Samuel Jurkovič (narodený 1868 v Turej Lúke - časti Myjavy) si k Skalici vytvoril hlboký vzťah, žili tam jeho dve sestry Anna a Emília. Dom, ktorý im upravil, stál v miestach dnešnej základnej školy na Mallého ulici a koniec života v ňom strávil aj ich otec Juraj Jurkovič.

V Skalici zanechal Dušan Jurkovič viacero diel. Spolkový dom Katolíckeho kruhu, dnes kultúrny dom patrí medzi architektove najlepšie diela s vyvinutým charakteristickým rukopisom. Podľa jeho projektu postavili i vinohradnícku búdu rodiny Blahovej. Na katolíckom cintoríne stojí náhrobník MUDr. Pavla Blaha, v blízkosti náhrobný pomník Dr. Ľudovíta Okánika a členov okánikovskej rodiny. Na evanjelickom a. v. cintoríne spočívajú pod ním navrhnutými náhrobkami otec Juraj, švagor – evanjelický kňaz Michal Boor a pod spoločným dvojkrížom obe sestry. V roku 1932 vytvoril projekt pre stavbu veže evanjelického a. v. kostola. Najznámejším z početných diel Jurkoviča je Mohyla Milana Rastislava Štefánika na neďalekom Bradle.