Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Radnica chce obnoviť mestský park pri kaštieli Kuffnerovcov

Na snímke je pomník padlých vojakov v prvej svetovej vojne pred školou v Sládkovičove. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Krajinno-architektonické úpravy sa dotknú 12.465 štvorcových metrov.

Sládkovičovo 4. júna (TASR) – Sládkovičovo pri Galante chce v nasledujúcich mesiacoch dať novú podobu svojmu mestskému parku. Za 441.000 eur bez DPH plánuje vybudovať chodníky, pódium na kultúrne vystúpenia a tiež rekonštruovať nateraz nefunkčné jazierko. Hľadá dodávateľa prác vo vestníku verejného obstarávania, prihlásiť sa možno do 16. júna.

Krajinno-architektonické úpravy sa dotknú 12.465 štvorcových metrov. Dnešná podoba parku vychádza z jeho historického stavu po ukončení rekonštrukcie kaštieľa cukrovarníckej rodiny Kuffnerovcov v roku 1885, keď bol upravený v prírodno-krajinárskom štýle. Územie siahalo až po areál cukrovaru. Po smrti zakladateľa firmy baróna Karola Kuffnera v roku 1924 areál rozšírili a vybudovali v novej časti mauzóleum rodiny podľa projektu architekta Milana Michala Harminca. V roku 1983 bol park vyhlásený za chránený so 4. stupňom ochrany.

"Stavebné práce z veľkej časti spočívajú v údržbe zelene, v rámci ktorej sa urobia nevyhnutné výruby a ošetrenie stromov, vrátane doplnenia umelej závlahy. Súčasťou revitalizácie je aj inštalácia nového mobiliáru, osadené budú lavičky a koše na odpadky. V pláne je obnova verejného osvetlenia i montáž optickej prípojky a kamerového systému," uvádza radnica. Projekt je spolufinancovaný cez program Európskej únie Interreg SK-CZ.