Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Riaditeľka nemocnice v Piešťanoch sa rozhodne, či podá odvolanie

Piešťany, ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Okresný úrad v Trnave rozhodol, že bola v roku 2012 protiprávne zapísaná ako štatutárka nemocnice, čím vyhovel protestu Generálnej prokuratúry SR.

Piešťany 3. júna (TASR) – Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera, n.o., v Piešťanoch Mária Domčeková ešte nevie, či podá odvolanie voči uzneseniu Okresného úradu (OkÚ) v Trnave. Jeho odbor opravných prostriedkov 28. mája rozhodol, že bola v roku 2012 protiprávne zapísaná ako štatutárka nemocnice, čím vyhovel protestu Generálnej prokuratúry (GP) SR.

"Rozhodnutie OkÚ o proteste prokurátora mi bolo doručené v utorok 2. júna popoludní. V súčasnosti prebieha podrobná právna analýza odôvodnenia tohto rozhodnutia, po jej ukončení sa rozhodnem, či využijem v stanovenej lehote 15 dní možnosť podať voči nemu opravný prostriedok," uviedla dnes Domčeková pre TASR.

Rozhodnutím OkÚ sa stáva platným zápis, podľa ktorého je štatutárom predchádzajúci riaditeľ nemocnice Róbert Mamrilla. Jeho stanovisko sa TASR zatiaľ nepodarilo získať. Lekár piešťanskej nemocnice Alan Suchánek, ktorý stojí za otvorením kauzy predraženého nákupu CT prístroja, v tejto súvislosti povedal, že bol už veľmi skeptický, v akom stave je na Slovensku vymožiteľnosť práva. "Ale teraz mám akú-takú nádej, že sa dá v tejto krajine niečo dosiahnuť, len sa netreba vzdávať a treba byť vytrvalý," uviedol pre TASR. Náprava stavu podľa neho prišla neskoro, ale predsa.

Rozhodnutie OkÚ privítala aj GP. Protest prokurátora sa týkal zápisu riaditeľky nemocnice do registra neziskových organizácií. Stalo sa tak podľa prokuratúry protiprávne, lebo správna rada, ktorá Domčekovú za riaditeľku zvolila, bola nesprávne vytvorená. Namiesto piatich členov mala šesť, z toho štyroch za ministerstvo zdravotníctva, ktorí hlasovali za Domčekovú. Domčeková riadila nemocnicu aj v čase nákupu CT prístroja, pre ktorý odišli zo svojich postov ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéfka dozornej rady špitálu, podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová a šéf parlamentu Pavol Paška (všetci Smer-SD).

K rozhodnutiu môžu do 15 dní od doručenia podať odvolanie všetky dotknuté strany. Prípadným odvolaním sa bude zaoberať nadriadený orgán OkÚ - Ministerstvo vnútra SR.