Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Šaštínsko-Strážskej synagóge vystavia portréty cirkevných osobností

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šaštín-Stráže 10. mája (TASR) – Vernisážou sa začne v utorok v meste Šaštín-Stráže výstava fotografií s názvom Stretli sa kvôli Bohu, ktorú organizuje Inštitút NAPS – Naše Aktivity Pre Slovensko. TASR o tom informoval kurátor výstavy Pavol Demeš. Približne 30 fotografií dokumentuje najvýznamnejšie momenty z medzinárodných ekumenických snažení inštitútu od roku 2005.

"Vystavené portréty zhotovili najmä Oles Cheresko a Viktor Ďuraš. Zachytávajú predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví u nás – rímskokatolíckej, evanjelickej augsburského vyznania, gréckokatolíckej, reformovanej i pravoslávnej, ako aj židovskej náboženskej komunity. Zobrazené osobnosti pochádzajú nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Izraela, Maďarska, Rakúska, Spojených štátov amerických, Sýrie, Ukrajiny či Vatikánu," uviedol pre TASR Demeš.

Výstava bude sprístupnená v priestoroch miestnej synagógy. "V tejto zachránenej národnej kultúrnej pamiatke, ktorá prechádza rekonštrukciou, sme už zorganizovali niekoľko kultúrnych podujatí, vrátane výstavy fotografií Sláva a smútok slovenských synagóg. Veríme, že súčasná výstava portrétov osobností cirkevného a civilného života prispeje k budovaniu porozumenia medzi náboženstvami a kultúrami," informoval kurátor výstavy.

Výstava potrvá do konca júna. "Záujemcovia, ktorí ju chcú navštíviť, môžu kontaktovať zástupcov inštitútu na emailových adresách info@naps.sk a pdemes@gmfus.org," doplnil Demeš.