Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Senica pripravuje nový systém parkovania

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Zachar

V roku 2003 bolo v okrese Senica evidovaných 19.586 motorových vozidiel a v roku 2019 ich už bolo 38.852.

Senica 21. novembra (TASR) - Z dôvodu neustále sa zhoršujúcej situácie s parkovaním mesto Senica plánuje zmeniť parkovaciu politiku. Zmeny by mohli začať platiť už od januára 2020.

Nevyhnutnosť zmeny v manažmente parkovacej politiky potvrdila aj štúdia Žilinskej univerzity, ktorá k tomuto záveru prišla na základe odborného posúdenia situácie v meste. Prieskum realizovali na senických parkoviskách, kde v hodinových intervaloch mapovali obsadenosť parkovacích miest, ako aj státie áut mimo parkovísk. Monitorované boli parkoviská na dočasné parkovanie, ako aj využitie parkovacích miest na trvalé parkovanie. "Jedným z podkladov na spracovanie riešení parkovania v meste bolo aj dotazníkové zisťovanie medzi senickou verejnosťou," uviedol k problematike primátor Martin Džačovský.

V dotazníku sa 83 percent občanov vyjadrilo, že nie je spokojných so súčasným systémom parkovania v meste. "Zo štúdie vyplynulo niekoľko riešení, ktoré chce primátor mesta odkomunikovať priamo s občanmi mesta. Stretnutie občanov a zástupcov mesta k zmene v parkovacej politike sa uskutoční v pondelok 25. novembra o 17.00 h na mestskom úrade," doplnila hovorkyňa mesta.

V roku 2003 bolo v okrese Senica evidovaných 19.586 motorových vozidiel a v roku 2019 ich už bolo 38.852. Z tohto počtu je v Senici evidovaných viac ako 11.000 vozidiel, z nich viac ako 8000 sú osobné autá. "Od roku 2003 sa zdvojnásobil počet motorových vozidiel v meste. Takéto množstvo miest na parkovanie nie je možné budovať, obzvlášť ak by to malo ísť na úkor zelene," doplnil primátor.