Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

SENICA: Výstava grafík A. Brunovského meškala pre veľký záujem v Prahe

Slovenský maliar, grafik a ilustrátor Albín Brunovský sa narodil 25. decembra 1935 v Zohore. V jeho tvorbe dominovala kresba, grafika, maľba na drevo, ale aj scénografia, či návrhy známok a plagátov. Bol jedným zo zakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava. Jeho tvorba je charakteristická prepájaním fantazijných s realistickými prvkami. Zomrel 20.1.1997. Na archívnej snímke zo 16. augusta 2002 so svojimi dielami v ateliéri. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Záhorská galéria Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici pripravila túto prezentáciu v rámci cyklu Zberatelia Záhoria.

Senica 6. augusta (TASR) – K nedožitým osemdesiatinám Albína Brunovského prináša dnes galéria v Senici výstavu Pocta grafickému priateľstvu. Do konca augusta si možno na nej pozrieť Brunovského dielo zo zbierky známeho slovenského zberateľa grafického umenia Ivana Panenku.

Záhorská galéria Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici pripravila túto prezentáciu v rámci cyklu Zberatelia Záhoria. "Dielo Albína Brunovského sme samostatne vystavovali u nás, na jeho rodnom Záhorí, v rokoch 1985 a 2006 a Ivan Panenka svoju grafickú zbierku predstavil v rokoch 1999 a 2006. Uskutočnili sa aj viaceré spoločné výstavy s ďalšími autormi,“ uviedol kurátor výstavy a riaditeľ galérie v Senici Štefan Zajíček.

Aktuálna prezentácia mala svoju premiéru v júni v Prahe v Galerii Hollar s tým, že pre veľký záujem návštevníkov musela byť predĺžená až do 2. augusta. Bolo do nej zaradených deväť desiatok grafík. "Slovenskú premiéru má výstava v ZGJM v Senici s prezentovaním 154 grafických diel voľnej grafiky, exlibrisov a novoročeniek," dodal Zajíček.

Albín Brunovský (1935 - 1997), rodák zo Zohoru, je významným aj medzinárodne uznávaným slovenským grafikom, ilustrátorom a pedagógom VŠVU v Bratislave. Bol žiakom významného profesora Vincenta Hložníka na VŠVU v Bratislave. Brunovský potom na VŠVU aj sám pedagogicky pôsobil v rokoch 1967 - 1990 ako vedúci oddelenia knižnej grafiky a ilustrácie, kde vychoval množstvo absolventov, dnes významných tvorcov. Jeho grafické dielo sa vyznačuje základnou fantazijnou, imaginatívnou orientáciou. Okrem voľnej grafickej tvorby sa Brunovský venoval aj tvorbe exlibris. "Od 70. rokov vytvoril spolu 103 diel, ktoré tvoria privátnu, intímnu časť jeho mnohotvárneho grafického diela so zachovanou voľnosťou, hravosťou a sviežosťou prejavu. Okrem tvorby exlibris Albín Brunovský sa zaoberal aj tvorbou novoročeniek. Za svoju tvorbu získal veľa domácich a najmä zahraničných ocenení," dodal kurátor výstavy.