Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Múzeum holokaustu v Seredi bude vzdelávať mestských policajtov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Týmto seminárom prechádzame od slov k činom, uviedol vedúci múzea Martin Korčok.

Sereď 10. júna (TASR) - Pilotný vzdelávací seminár z oblasti ľudských práv, extrémizmu a holokaustu pripravilo pre mestských policajtov – preventistov z celého Slovenska Múzeum holokaustu v Seredi na piatok (11. 6.) vo svojich priestoroch. Informoval o tom vedúci múzea Martin Korčok, ktorý sa v úvodnej prednáške bude venovať osudom Židov zo Slovenska počas holokaustu a traume, ktorú masové vraždenie na ľuďoch zanechalo.

„V roku 2017 sme so zástupcami výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie, ktorý je v pôsobnosti ministerstva vnútra, absolvovali vzdelávací seminár v Medzinárodnej škole pre štúdiá holokaustu v Jad Vašem v Izraeli. Už vtedy sme sa zhodli, že školené by mali byť nielen orgány činné v trestnom konaní, ale napríklad aj zástupcovia mestských a obecných polícií. Týmto seminárom prechádzame od slov k činom,“ uviedol Korčok.

Súčasťou seminára bude i prednáška múzejného pedagóga Petra Vanka, ktorý oboznámi policajtov s rôznymi možnosťami práce s mládežou s cieľom predchádzania extrémistickým a rasovo motivovaným trestným činom. Podujatie ukončí prezentácia o popieraní holokaustu v podaní Mateja Beránka. „Bude sa venovať najčastejším mýtom o holokauste, ktoré sa aj v súčasnosti hojne objavujú v podobe dezinformácií,“ doplnil vedúci múzea, ktoré je organizačnou zložkou Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry.