Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

V Seredi si uctili pamiatku obetí holokaustu

Na snímke nápis holokaustu v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald pri nemeckom Weimare 27. januára 2016 pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Tento deň vyhlásila OSN na pamiatku šiestich miliónov ľudí, ktorí počas holokaustu prišli o život. Sovietska Červená armáda oslobodila pred 69 rokmi - 27. januára 1945 - najväčší nacistický koncentračný tábor v Osvienčime, v ktorom zahynulo približne 1,5 milióna ľudí, prevažne židov. Foto: TASR/AP

Tábor v Seredi bol vybudovaný v okrajovej časti mesta v auguste 1941 pôvodne ako pracovný, mal stolárske dielne, textilné, klobučnícke, kožiarske a hračkárske.

Sereď 6. septembra (TASR) - Pamiatku obetí holokaustu si dnes uctili v meste Sereď, kde bol počas druhej svetovej vojny zriadený zberný tábor židov. Z neho bolo v rokoch 1942 až 1944 deportovaných viac ako 10.000 židov do koncentračných táborov. Spomienkové podujatie ku Dňu obetí holokaustu pri pamätníku v mestskom parku pripravil Trnavský samosprávny kraj spolu s novootvoreným Múzeom holokaustu v Seredi, Galantským osvetovým strediskom a mestom Sereď.

Tábor v Seredi bol vybudovaný v okrajovej časti mesta v auguste 1941 pôvodne ako pracovný, mal stolárske dielne, textilné, klobučnícke, kožiarske a hračkárske. Boli tam sústreďovaní židia z vtedajších okresov Bratislava, Hlohovec, Malacky, Modra, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Prievidza, Senica, Skalica, Topoľčany, Trenčín, Trnava a Zlaté Moravce. Neskôr bol zmenený na zberný, s kapacitou 1200 osôb, často sa však v ňom tiesnilo aj 4000 ľudí.

Dianie v tábore pripomína expozícia Múzea holokaustu v Seredi, ktoré otvorili začiatkom tohto roka v pôvodných barakoch tábora. Múzeum je súčasťou Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry. Samotné mesto Sereď malo historicky silnú židovskú komunitu, v období pred vojnovým konfliktom v ňom po Bratislave a Dunajskej Strede žilo najviac židov. Z tábora ich deportovali do Terezína a Auschwitzu.