Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Silná búrka predčasne ukončila i festival Grape

Festival Grape, archívne foto Foto: TASR/Martin Palkovič

Na pódium sa tak nedostali viacerí interpreti, medzi nimi Puding pani Elvisovej a skupina Para.

Piešťany 16. augusta (TASR) – Umelecký súbor SĽUK otváral v sobotu popoludní (15.8.) druhý deň šiesteho ročníka festivalu Grape na letisku v Piešťanoch. Hudobno-tanečný program s názvom Krížom – krážom, ktorý zachytáva spevy a tance z viacerých regiónov Slovenska, mal úspech u festivalového publika. SĽUK tento program uvádza na viacerých festivaloch a slávnostiach počas letných mesiacov.

Popoludnie v line-upe po SĽUKu patrilo slovenským kapelám Lavagance a Fallgrapp. Podvečerný program na hlavnom pódiu rozbiehala skupina Le Payaco. Chlapci vydali v júni po desiatich rokoch nový album Dnes je ten deň, z neho ponúkli Tomáš Sloboda a spol. pesničky V júli, Chcel by som letieť balónom, Kone aj titulnú Dnes je ten deň. Z výberovky Jukebox pridali piesne Čiernobiely svet , Šarm a štýl. Je jasné, že z pódia zazneli aj megahity Sadni si mi na kolená a Dobrý večer priatelia, záverečným bol song Popový dážď. Le Payaco vytvorili pri vystúpení výbornú atmosféru.




Hneď po ich vystúpení sa fanúšikovia rýchlo presúvali do Suzuki stage, aby stihli od začiatku koncertný set skupiny Billy Barman. Nálada postupne gradovala s každou pesničkou. Kapela je na scéne od roku 2008, v novembri 2010 vydali platňu s názvom Noční jazdci, v novembri 2013 druhý album s názvom Modrý jazyk. Pesničky Absint, Peniaze, Traja, Mama, Cigánska, Stano, Introvert, Vrkoče, Pod Strom či Nový svet dvojice lídrov Juraj Podmanický a Jozef Vrábel sú medzi fanúšikmi známe. Juraj Podmanický je navyše známy nielen ako muzikant, ale aj ako spoluorganizátor tohto festivalu. Po týždni, strávenom s vysielačkou v ruke na letisku pri stavbe celého areálu si aj zahral.

„Za tých šesť ročníkov som sa už naučil na chvíľu nemyslieť na organizovanie festivalu a sústrediť sa na naše vystúpenie. Je to fantastický pocit, keď si fanúšikovia spievajú naše piesne spolu s nami, len si nato nesmieme zvyknúť. Takáto chvíľa by podľa mňa mala prísť tak dva – trikrát za koncert, aby to nezovšednelo. Na pódiu sa viem na hodinu odosobniť, ale po vystúpení už mám opäť vysielačku v ruke. Ten najväčší nápor skončí až ráno, keď po raňajkách interpreti odcestujú,“ povedal pre TASR po vystúpení skupiny Billy Barman jeden z dvojice jej lídrov Juraj Podmanický. To ešte netušil, že búrka predčasne ukončí festival.

Keď po 20-tej hodine prišiel na hlavné pódium švédsky folkový pesničkách José Gabriel González (1978), zamračená obloha nad letiskom neveštila nič dobré. Rodák z Göteborgu, ktorý má na svojom konte tri vydané albumy, stihol odohrať iba niekoľko piesní, pretože organizátori vystúpenie prerušili pre postupne silu naberajúcu búrku. Po viac ako dvoch hodinách pokračoval festival v skrátenom programe koncertom dánskej speváčky, ktorá si hovorí MO. Karen Marie Orsted, rodáčka z dánskeho Odense, ktorá vo štvrtok 13. augusta oslávila 27. narodeniny, je dobre známa aj fanúšikom festivalu Bažant Pohoda, kde vystúpila v júli 2013. Stihla zaspievať šesť songov, keď ju z pódia vyhnala opäť búrka. Organizátorom nevyšiel ani zámer so skráteným programom a po viacerých odloženiach pokračovania programu nakoniec po polnoci festival predčasne ukončili.

Na pódium sa tak nedostali viacerí interpreti, medzi nimi Puding pani Elvisovej a skupina Para. Obe majú na svojom konte viacero festivalových vystúpení a najmä skupine Para práve letné vystúpenia výborne svedčia. Škoda, možno o rok, ale bezpečnosť divákov aj interpretov je na prvom mieste.