Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Mesto Skalica predkladá návrh na dotáciu vo výške 500.000 eur

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Poslanecký zbor má k celej problematike menej informácií, ako by si predstavoval.

Skalica 26. augusta (TASR) – Mesto Skalica má ako vlastník záujem o rekonštrukciu infraštruktúry štadióna, aby vyhovoval podmienkam najvyššej futbalovej súťaže, kam v tejto sezóne MFK Skalica postúpil. Na rokovanie poslaneckému zboru predkladá preto radnica návrh na dotáciu vo výške 500.000 eur pre Správu mestského majetku (SMM) Skalica, ktorá sa o štadión stará a mala by sa stať pri projekte modernizácie partnerom Slovenského futbalového zväzu (SFZ). V danej súvislosti by sa mali zmeniť aj stanovy SMM, kde sa má počet konateľov zvýšiť z dvoch na troch. S tým všetkým súvisí aj zmena rozpočtu mesta Skalica na rok 2015.

Poslanecký zbor má však k celej problematike menej informácií, ako by si predstavoval. Disponuje iba tými, ktoré vedenie mesta zverejnilo na webe. Predseda komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) pre ekonomiku, správu majetku a pôdohospodárstvo Lukáš Tisoň pre TASR povedal, že komisia na svojom poslednom zasadnutí žiadala predložiť správu o kondícii SMM. „Lebo táto spoločnosť každoročne vyrába stratu a odsúhlasujeme jej aj stotisícové vykrytie,“ konštatoval. Zatiaľ sa takejto informácie podľa neho od vedenia mesta nedočkali, rovnako ako prezentácie a podrobnejších informácií o celom projekte so SFZ.

„Tých 500.000 by malo byť na rekonštrukciu a modernizáciu. Nikto nám zatiaľ nepovedal, aké však potom budú prevádzkové náklady. Keďže písomne máme informácií málo, ústne sa posúva, že do štadióna by malo ísť z rozpočtu aj ďalších 600.000 eur na dokončenie, čo je pre toto mesto veľa,“ dodal predseda ekonomickej komisie. Utajovanie informácií je podľa Tisoňových slov taktika vedenia mesta vo všeobecnosti. „Podľa reakcií na sociálnych sieťach Skaličania nie sú tomuto kroku príliš naklonení. Nepovažujú to za prioritnú investíciu, poukazujú na potrebnejšie veci, ako je dobudovanie chodníkov, ihrísk a na ďalšie problémy,“ uviedol Tisoň.

Skalica by mala dostať od SFZ dotáciu 750.000 eur, ktorú podľa denníka Pravda z 21.8. odmietlo mesto Levice, pretože tamojším poslancom sa nepozdávala potrebná 40-percentná spoluúčasť. Prostriedky patria do 45-miliónového vládneho balíka pre modernizáciu futbalových štadiónov.

V zmene rozpočtu Skalice na tento rok je zapracované zvýšenie základného imania SMM aj budúci predaj akcií Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a poskytnutie dotácie pre hokejový klub. Podľa správy hlavného kontrolóra Skalice v prípade schválenia zmeny rozpočtu bude výsledkom hospodárenia prebytok bežného rozpočtu 879.705 eur a kapitálového rozpočtu 583.557 eur. Vo finančných operáciách vznikne schodok vo výške 1,451 milióna eur, ktorý má byť krytý prebytkami v bežnom a kapitálovom rozpočte. Hospodárenie mesta Skalica je naplánované skončiť s prebytkom 12.233 eur.