Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V skalickej nemocnici pribudol nový ultrazvukový prístroj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň s prístrojom nemocnica dostala aj softvér k elastrografickému a sono kontrastnému vyšetreniu, ktoré plánuje využiť aj na diagnostiku pečeňových alebo prsníkových lézií.

Skalica 22. októbra (TASR) – V rádiologickom oddelení Fakultnej nemocnice Agel Skalica majú k dispozícii nový ultrazvukový prístroj. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Ako doplnila, prístroj predstavuje významné zvýšenie úrovne diagnostiky pre pacientov v regióne. "Prvých 370 vyšetrení sa podarilo zrealizovať u pacientov v počiatočných týždňoch užívania. Sonografické vyšetrenie je zamerané najmä na vyšetrenia brušných orgánov, prsníkov, Dopplerovské vyšetrenie ciev, vyšetrenie krku, lymfatických uzlín, pohybového aparátu, dostupných ložiskových lézií v koži a podkoží," informovala Pavliková.

Prístroj umožňuje vysoko kvalitné a tým aj detailnejšie zobrazenie aj veľmi malých štruktúr, či už ide o ložiskové zmeny alebo samotné anatomické štruktúry. "Podľa aktuálnych poznatkov zo zatiaľ krátkej praxe v užívaní novej techniky vysoká presnosť a kvalita záznamu významnou mierou uľahčuje a zrýchľuje diagnostiku ochorení. Predstavuje šetrnejší prístup, lebo eliminuje eventuálne tzv. dovyšetrovávanie inou diagnostickou technikou, ako sú počítačová tomografia (CT) s podaním kontrastnej látky, bioptické vyšetrenia, vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MR) a podobne," vysvetlila lekárka rádiologického oddelenia Zuzana Grebáčová.

Zároveň s prístrojom nemocnica dostala aj softvér k elastrografickému a sono kontrastnému vyšetreniu, ktoré plánuje využiť aj na diagnostiku pečeňových alebo prsníkových lézií. Prístroj sa začal používať aj u detí na pediatrii.

"Investície do kvality a presnosti snímacích vyšetrení sú dôležitým nástrojom pri zvyšovaní úrovne diagnostiky. Verím, že kvalitu zobrazovacích vyšetrení ocenia aj externí lekári z regiónu, ktorí posielajú svojich pacientov, a prípadní noví kolegovia špecialisti," uviedol riaditeľ nemocnice Jakub Rybár.