Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Skalická nemocnica zmodernizovala sály gynekológie a pôrodnice

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Na oddelení okrem rekonštrukcie prebieha aj inovácia poskytovaných služieb.

Skalica 19. júna (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Skalici sprístupnila zmodernizované priestory operačných a pôrodných sál gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v celkovej hodnote 1,259 milióna eur. TASR o tom informovala Martina Plášková zo skalickej nemocnice.

Zmluvu na rekonštrukciu priestorov nemocnica podpísala vo februári 2018. "Súťaž na rekonštrukciu stavby bola ukončená na konci roka 2018 a v roku 2019 sa začala samotná rekonštrukcia," uviedol predseda predstavenstva FNsP Ivan Uhliarik.

Stavebné a rekonštrukčné práce prebiehali v dvoch etapách, v prvej fáze sa zrekonštruovali priestory gynekologického úseku, v druhej prišiel na rad úsek pôrodnice. "Kompletná prestavba trvala 13 mesiacov a bola ukončená vo februári tohto roka," doplnil Uhliarik.

Súčasťou projektu je aj vybavenie oddelenia novou zdravotníckou technikou, nábytkom a iným potrebným zariadením, ktorý sa obstarával cez verejné obstarávanie a jeho hodnota predstavuje sumu 198.000 eur.

"Projekt sa realizoval predovšetkým z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu, z ktorých bolo krytých približne 90 percent oprávnených výdavkov. Zvyšných desať percent pokryla nemocnica z vlastných zdrojov," doplnil ekonomicko-technický námestník FNsP Ivan Medlen.

Na oddelení okrem rekonštrukcie prebieha aj inovácia poskytovaných služieb. "U všetkých novorodencov v Skalici je vykonávaný po pôrode bonding. Podporujeme včasný kontakt dieťaťa s rodičom a aj do predpôrodnej prípravy sa aktívne zapájajú otcovia detí. Veľká pozornosť je venovaná aj laktačnej príprave a poradenstvu," vysvetlil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Peter Budinský.