Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Skalický urológ obvinený z korupcie uzavrel s prokurátorom dohodu

Ilustračné foto Foto: TASR

Jozef M. mal v období od 9. novembra 2015 do 11. januára tohto roku prijať od viacerých nestotožnených pacientov úplatok. Má ísť až o 26 osôb.

Bratislava 8. júna (TASR) - Bývalý primár urológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Skalici Jozef M., ktorý je od prvej polovici januára tohto roku obvinený z korupcie, uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dohodu o vine a treste.

"Prokurátor ÚŠP podal v utorok 7. júna na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste vo veci obvineného Jozefa M. za pokračovací zločin prijímania úplatku," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová - hovorkyňa ÚŠP.

Jozef M. mal v období od 9. novembra 2015 do 11. januára tohto roku, ako primár spomínaného urologického oddelenia v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti a vykonaním úkonov, prijať od viacerých nestotožnených pacientov úplatok. Má ísť až o 26 osôb.

Ak by súd dohodu schválil, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie alebo dohodu odmietne (neschváli) a vytýči termín konania hlavného pojednávania. Priznanie obvineného v konaní o vine a treste nemožno na hlavnom pojednávaní použiť ako dôkaz.

Jozefa M. vo veku 65 rokov zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 11. januára. Už jeden deň nato ho vyšetrovateľ obvinil z korupcie, konkrétne z prijímania úplatku. Okrem lekára NAKA vtedy zadržala dvoch pacientov, tých vyšetrovateľ taktiež obvinil z korupcie, konkrétne z podplácania.

Zadržaní pacienti boli po vykonaní procesných úkonov prepustení na slobodu. V prípade dokázania viny hrozilo obvinenému primárovi za prijímanie úplatku väzenie od troch do ôsmich rokov. Obvineným pacientom za podplácanie hrozilo zase väzenie šesť mesiacov až tri roky.