Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Slovácky miliardár chce postaviť v kúpeľnom meste Piešťany akvapark

kúpele Piešťany Foto: TASR

Zámer vybudovať v Piešťanoch kúpalisko s termálnou vodou predstavila dnes spoločnosť Z-Group, a. s. so sídlom v Novom Meste nad Váhom.

Piešťany 20. apríla (TASR) – Zámer vybudovať v Piešťanoch kúpalisko s termálnou vodou predstavila dnes spoločnosť Z-Group, a. s. so sídlom v Novom Meste nad Váhom. Už pred niekoľkými rokmi dala na svojom pozemku na okraji mesta pri poliklinike urobiť prieskumný vrt, ktorý v hĺbke 1200 metrov potvrdil zdroj termálnej vody s teplotou 72 až 74 stupňov Celzia. Teraz chce postaviť akvapark, na ktorý by v neskorších etapách nadviazal ubytovaním a priestorom pre kúpeľnú liečbu. Za myšlienkou stojí slovácky miliardár Zdeněk Zemek, vlastník železiarní a autodopravy v Česku a spoluvlastník projektov v kúpeľníctve v Luhačoviciach, Mariánskych Lázňach, Ostrožskej Novej Vsi a Veľkých Losinách.

Pri vrte, ako potvrdil na dnešnom stretnutí s novinármi geológ Miroslav Kráľ, ide o vodu totožného zloženia, akú využívajú svetoznáme piešťanské kúpele. Spoločnosť chce odoberať z vrtu zhruba 11 litrov vody za sekundu. Teraz investor čaká na výsledok zložitého posudzovacieho procesu, v ktorom sa k jeho požiadavke na povolenie čerpania termálnej vody vyjadria viaceré orgány ministerstiev životného prostredia a zdravotníctva a miestna štátna správa. Podporu mesta investor má. Primátor Miloš Tamajka ju dnes deklaroval, keď uviedol, že mesto má záujem, aby toto prírodné bohatstvo bolo pre všetkých a jeho využitie zvyšovalo turistický potenciál Piešťan. Prekážkou sa ukázala byť podľa jeho slov pripravovaná novelizácia vyhlášky o ochrane termálnych vôd. Po nedávnych rokovaniach s ministrom zdravotníctva má ale informáciu, že by mohlo dôjsť ku konsenzu, aby legislatíva nehatila rozvoj miest a turistického ruchu.

Spoločnosť Z-Group má záujem v prvej etape investovať najmenej 10 miliónov eur. Na 7-hektárovom pozemku plánuje vybudovať celoročne otvorený termálny akvapark, ktorý Piešťancom dlhodobo chýba. Po ukončení administratívneho procesu je schopný podľa Zemeka postaviť kúpalisko zhruba do 12 mesiacov. Zemek povedal, že ich zariadenie nemá ambíciu byť konkurentom piešťanských kúpeľov a ich činnosť nijako neobmedzí zdroje termálnej vody. „Stanovenú kapacitu odberu kúpele naplno nevyužívajú, pričom jej zásoby sú obnoviteľné. Budeme skôr doplnkom kúpeľov, ktorý bude zvyšovať atraktivitu Piešťan,“ povedal Zemek.

Viaceré spoločnosti Zemeka zamestnávajú podľa jeho vyjadrenia v Česku, vrátane kúpeľníctva, približne 4,5 tisíca ľudí, prínosom pre Piešťany by bol rovnako nárast priamych pracovných príležitostí a rozvoj dodávateľskej siete.