Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Slovenská inovačná a energetická agentúra predstavila zelený projekt

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Podporované v rámci projektu by mali byť tepelné čerpadlá, solárne korektory, kotly na biomasu, fotovoltické panely i veterné turbíny.

Trnava 17. augusta (TASR) – Prvý z trojice odborných seminárov na tému využívania obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v domácnostiach, ktoré pripravila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), sa dnes uskutočnil v Trnave. Záujemcovia na ňom získali informácie o projekte Zelená domácnostiam, na ktorý je vyčlenených 45 miliónov eur z európskych a štátnych zdrojov.

"O naše podujatie prejavili záujem dodávatelia zariadení i občania, ktorí v súvislosti s pripravovaným spustením podpory uvažujú o využívaní obnoviteľných zdrojov vo svojich domácnostiach," uviedol pre TASR hovorca SIEA Eduard Jambor.

Z prednášok mali zúčastnení možnosť sa dozvedieť o podmienkach projektu Zelená domácnostiam i aké technické podmienky musia spĺňať podporované zariadenia. Podporované v rámci projektu by mali byť tepelné čerpadlá, solárne korektory, kotly na biomasu, fotovoltické panely i veterné turbíny. O využití každého z nich na daný účel sa mohli účastníci dozvedieť v popoludňajšom bloku referátov od zástupcov Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku, Inštitútu pre energeticky pasívne domy, SIEA, Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a Slovenskej asociácie pre veternú energiu. Orientovali sa na zodpovedanie otázok ako vybrať zariadenie, aká bude jeho ekonomika s podporou a bez nej, ako vybrať zhotoviteľa zariadenia a čo všetko treba vedieť o inštalácii.

"Uvažujeme doma o zaobstaraní si niektorého zo zariadení, prišiel som si po informácie, čo bude pre nás najvhodnejšie. Zatiaľ ešte nie sme rozhodnutí, čomu dáme prednosť, považujem toto stretnutie za užitočné," povedal pre TASR jeden z účastníkov Ladislav Slebodník z Bratislavy.

SIEA pripravila seminár v rámci svojich aktivít bezplatného energetického poradenstva. „Projekt Zelená domácnostiam je nateraz  v prípravnej fáze a o konkrétnu podporu ešte nie je možné žiadať,“ zdôraznil Jambor. Po spustení projektu získajú domácnosti poukážky, ktoré budú môcť využiť pri inštalácii vybraného zariadenia.

Nasledujúci seminár sa bude konať v utorok 18. augusta v Banskej Bystrici a vo štvrtok 20. augusta v Košiciach. Na semináre sa prihlásilo viac ako 650 záujemcov. Vzhľadom na vysoký dopyt SIEA v krátkom čase pripraví ďalšie semináre.