Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Slovenský kozmonaut Ivan Bella uvedie na Festivale letectva sériu kníh

Počas leteckého snímkovania. Foto: Slovensko z neba

Medzi titulmi, ktoré čakajú na svoju cestu k čitateľom, sú Detva a okolie, Hlohovec, Trnava, Rimavská Sobota, Senec, Komárno, Gelnica i Sabinov, všetky s prívlastkom Z neba.

Piešťany 3. mája (TASR) – Spolu 40 knižných pohľadov na mestá Slovenska z výšky, ktoré vyšli počas dvoch pandemických rokov v knižnej edícii Slovensko z neba, uvedie hromadne počas Festivalu letectva na piešťanskom letisku prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. V sobotu (7. 5.) ich symbolicky pokvapká leteckým palivom, informoval o tom letecký fotograf a autor myšlienky edície Milan Paprčka.

„Vydané knihy za posledné dva roky nebolo možné slávnostne uviesť do knižného sveta pre obmedzenia súvisiace s pandémiou. Som veľmi rád, že úlohu krstného otca na seba vzal môj priateľ, prvý slovenský kozmonaut, Ivan Bella,“ povedal Paprčka. Medzi titulmi, ktoré čakajú na svoju cestu k čitateľom, sú Detva a okolie, Hlohovec, Trnava, Rimavská Sobota, Senec, Komárno, Gelnica i Sabinov, všetky s prívlastkom Z neba.

Uvedenie kníh je naplánované na otvorenie festivalu, na Aerosalóne, ktorý bude jeho súčasťou, budú vystavené aj dve špeciálne fotografické lietadlá Viper SD-4 slovenskej výroby, ktoré slúžia na letecké snímkovanie celého Slovenska, Česka a okolitých krajín. „Práve z nich sa fotografovali aj letecké zábery, ktoré možno nájsť v knihách Slovensko z neba. Prítomní budú aj členovia autorského a leteckého tímu, ktorí sa radi s čitateľmi stretnú,“ doplnil Paprčka.