Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Výstava s názvom Socha piešťanských parkov 2021 bude trvať celé leto

Na archívnej snímke z 25. júla 2008 umelecké dielo Kreslá pre kvetiny od autora Ľubomíra Jakubčíka vystavené v piešťanskom parku v rámci 26. ročníka Socha piešťanských parkov. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tvorcovia myšlienky výstavy pod holým nebom sa inšpirovali známymi exteriérovými expozíciami v Holandsku či Belgicku.

Piešťany 30. júna (TASR) – Do kúpeľného mesta Piešťany sa po desaťročiach vracia cyklická plenérová výstava Socha piešťanských parkov. Prvých návštevníkov privíta v stredu v mestskom parku, na Kúpeľnom ostrove a v ďalších priestoroch a bude trvať do 30. septembra. Jej kurátorom je vedúci galerijného oddelenia Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Piešťany Martin Sedlák.

Podujatie nadviaže na históriu prestížnych sochárskych výstav, ktoré sa stali v celoslovenskom meradle najpopulárnejšie práve v Piešťanoch. Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť diela slovenských umelcov ako Stano Filko, Lubo Mikle, Štefan Papčo, Marek Stuller, Dionýz Troskó, Miroslav Trubač, Peter Roller, Katarina Kissoczy, Viktor Hulík, Ján Hoffstädter, Tomáš Werner, Peter Kalmus, Alexander Trizuljak, tiež troch českých autorov Federica Díaza, Krištofa Kinteru a Petra Písaříka a zastúpenie má aj Fínsko, ktoré reprezentuje autor Martti Aiha. Rovnako významní sú autori prezentovaní vo všetkých galerijných priestoroch MsKS, v Piešťanskej mestskej galérii, vo výstavnej sieni Stará lekáreň a aj v úplne novom priestore galérie Mólo na Kolonádovom moste.

Podujatie Socha piešťanských parkov sa koná od roku 1967 s niekoľkoročnými prestávkami až po súčasnosť. Tvorcovia myšlienky výstavy pod holým nebom sa inšpirovali známymi exteriérovými expozíciami v Holandsku či Belgicku. Najvýraznejšie ročníky výstavy sa konali v rokoch 1967 až 1969. Posledným kvalitatívne výrazným ročníkom bol rok 2005 pod kuratelou Slovenskej národnej galérie.

Organizátori výstavy 2021 pripravili aj prehliadku diel uplynulých ročníkov podujatia. „Prostredníctvom mobilnej aplikácie sa bude možné pozrieť na diela našich najslávnejších umelcov prostredníctvom rozšírenej reality,“ uviedol Sedlák.