Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Sochár Vladimír Prihel vystavuje vo Fándlyho fare

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umelcove diela sú zastúpené v galériách krajín Európy, v Afrike, USA i a Japonsku.

Sereď 8. septembra (TASR) – Seredské Mestské múzeum – Fándlyho fara poskytlo priestor na prezentáciu sklených diel a pastelov akademického sochára Drahomíra Prihela. Na výstave, ktorá potrvá do 14. októbra, sa predstavuje novými sklenenými plastikami, vznik ktorých podporil Fond na podporu umenia. Informovala o tom vedúca múzea Mária Diková.

Kurátorom výstavy je Bohumír Bachratý. Bratislavský rodák Drahomír Prihel (1956) študoval na Strednej priemyselnej škole sklárskej v českom Kamenickom Šenove a v rokoch 1982 až 1987 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na oddelení sklárskeho výtvarníctva u Askolda Žáčka.

"Vo svojej tvorbe sa venuje brúseným skleneným objektom, hutne modelovaným objektom, sklárskemu dizajnu, maľovaným taveným obrazom a vitráži, drevenej soche, soche v kove, maľbe – pastelom," uviedol kurátor. Vytvoril viaceré vitráže, sklenené objekty, osvetľovacie telesá pre firmy i do súkromných domov. Svoje diela vystavoval na samostatných i kolektívnych výstavách okrem Slovenska a Čiech aj v zahraničí, v krajinách ako Francúzsko, Holandsko, Egypt. Jeho diela sú zastúpené v galériách krajín Európy, v Afrike, USA i a Japonsku.