Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Pojednávanie vo veci marenia referenda v Šoporni súd odročil

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa trestného zákona za zmarenie alebo podstatné sťaženie splnenia dôležitej úlohy hrozia verejnému činiteľovi až dva roky odňatia slobody.

Galanta 1. októbra (TASR) - Hlavné pojednávanie vo veci marenia referenda v obci Šoporňa, okres Galanta, o odvolaní starostu Okresný súd Galanta dnes odročil na 19. novembra. Dôvodom bola práceneschopnosť obhajcu obžalovaného, TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Viktória Pagáčová.

Nespokojní občania obce Šoporňa 10. marca 2012 stáli a mrzli pred volebnou miestnosťou, v ktorej sa malo konať referendum o odvolaní starostu Milana Vlčeka, avšak do miestnosti sa nedostali, resp. oneskorene. Referendum sa nekonalo, ako ani to predchádzajúce, a nespokojní občania podali trestné oznámenie pre podozrenie z jeho marenia. Podľa trestného zákona za zmarenie alebo podstatné sťaženie splnenia dôležitej úlohy hrozia verejnému činiteľovi až dva roky odňatia slobody.

Väčšina občanov a poslanci tvrdili, že majú právo slobodne sa vyjadriť k otázke zotrvania starostu, s ktorým nie sú spokojní v jeho funkcii. Na rozhodnutie okresného súdu však musia ešte počkať, verdikt by mal padnúť až po komunálnych voľbách.