Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

ŠPAČINCE: Vláda vyčlenila prostriedky pre 64 obcí v Trnavskom kraji

Z výjazdového zasadnutia vlády SR 13. mája 2015 v Špačinciach. Na snímke vľavo starosta Špačiniec pri Trnave Július Zemko víta predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo). Foto: TASR

Sú medzi nimi obce z regiónu Trnavy, Piešťan, Hlohovca, južných okresov i Záhoria.

Špačince 13. mája (TASR) – Dovedna 64 obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) dostane na základe rozhodnutia vlády z dnešného výjazdového rokovania v Špačinciach pri Trnave konkrétnu finančnú pomoc. Sú medzi nimi obce z regiónu Trnavy, Piešťan, Hlohovca, južných okresov i Záhoria. Najviac, 200.000 eur, sa ušlo Špačinciam.

"Použijeme ich na rekonštrukciu chodníkov a ciest," povedal pre TASR starosta Špačiniec Július Zemko (Smer-SD). Suma pomoci predstavuje podľa jeho vyjadrenia zhruba 50 až 60 percent prostriedkov, ktoré obec na tento účel celkovo potrebuje. "Poslanci vytypujú časti, ktoré to potrebujú najviac," dodal starosta. Špačince budú zostávajúce časti opravovať postupne. "Každý rok niečo pridáme, aby sme to mali kompletne opravené," povedal Zemko.



Okrem Špačiniec dostanú peniaze v okrese Dunajská Streda napríklad v Lehniciach na zastrešenie plochy hádzanárskeho ihriska (50.000 eur) i v Dolných Salibách na rekonštrukciu miestnej komunikácie (30.000 eur). V Čároch v okrese Senica vláda podporila opravu detského ihriska za 12.000 eur. V Letničí rekonštrukciu vykurovania v materskej škole za 9000 eur, v Radimove môžu opraviť kultúrny dom za 15.000 eur a Smolinskom (všetky v okrese Skalica) opraviť strechu na budove obecného úradu a požiarnej zbrojnice za 20.000 eur. V Bučanoch pri Trnave majú 25.000 eur na odstránenie vlhkosti v pivnici základnej školy, v Dechticiach 30.000 na opravu mosta pre peších cez potok Blava. V Dolnej Strede v okrese Galanta sa môžu pustiť do opravy cesty za 75.000 eur, v Hornom Trhovišti pri Hlohovci do rekonštrukcie kultúrneho domu za 13.500 eur.

Trnavskej asociácii sluchovo postihnutých (TASPO) vyčlenil vládny kabinet 5000 eur na vydanie knižnej publikácie a Baseballový klub Angels Trnava dostal 25.000 eur na dostavbu baseballového  ihriska. Pre TTSK vyčlenila vláda ďalšie prostriedky, rovnako ako pre Fakultnú nemocnicu Trnava. Krajské mesto Trnava teraz nedostalo nič, vlani poskytla vláda 500.000 eur na opravu mosta pri Bernolákovej bráne.