Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Technickú chybu autobusu, ktorý havaroval so študentmi, vylúčili

Z tragickej dopravnej nehody autobusu žiakov športového gymnázia z Trnavy, ktorá sa stala 6. júna 2014 na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri deti. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jediným obvineným zo všeobecného ohrozenia v tomto prípade je vodič autobusu. Polícia ho chcela stíhať väzobne, pretože podľa nej hrozí, že by ovplyvňoval svedkov, no prokuratúra s tým nesúhlasila.

Bratislava 9. júna (TASR) – Technická chyba autobusu, ktorý v piatok (6.6.) havaroval na diaľnici D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom, je predbežne vylúčená aj po sobotnej (7.6.) obhliadke vozidla znalcom. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval krajský policajný riaditeľ v Trnave Štefan Čechovič. Pri nehode zomreli štyri dievčatá vo veku 17 a 18 rokov.

Jediným obvineným zo všeobecného ohrozenia v tomto prípade je vodič autobusu. Polícia ho chcela stíhať väzobne, pretože podľa nej hrozí, že by ovplyvňoval svedkov, no prokuratúra s tým nesúhlasila, informoval Čechovič. Okrem ľudí v autobuse polícia vypočula aj svedkov, ktorí nehodu videli. "Jeden z nich bol svedok, ktorého vodič autobusu tesne pred nehodou predbiehal, zaradil sa do pravého jazdného pruhu a krátko nato vodič autobusu plynulo prešiel cez krajnicu na trávnatý porast," povedal. Ďalej uviedol, že v čase nehody išiel autobus rýchlosťou 97 km/h, čiže maximálnu povolenú rýchlosť neprekročil. V čase prevrátenia vozidla, bola rýchlosť autobusu 67 km/h. Z tachografu sa podľa Čechoviča zistilo, že vodič dodržal všetky predpísané prestávky.

Policajný prezident Tibor Gašpar pripomenul, že zatiaľ ide iba o predbežné výsledky vyšetrovania. "Bude treba vykonať znalecké dokazovanie komplexne na technický stav, bude treba počkať na závery súdnych pitiev, na závery ďalších posudkov na zranenia, ale aj na zdravotný stav vodiča a priebeh nehodového deja," vymenoval Gašpar.



Uplynulé tri dni (6.-8. jún) si na cestách vyžiadali 13 životov, Gašpar hovorí o čiernom víkende a ohlásil mimoriadne opatrenia polície. "Nezverejníme všetky, no jedno zo základných bude zvýšený počet policajtov na našich cestách," povedal Gašpar s tým, že policajti budú aj na miestach, kde na to doteraz vodiči neboli zvyknutí. Mimoriadne opatrenia budú podľa neho prijímané dovtedy, kým sa situácia nestabilizuje. "Mrzí ma, že musím občanom oznámiť, že pravdepodobne zvýšime represiu pri posudzovaní priestupkov," pokračoval. Dodal, že zvýšenie pokút malo aj v minulosti okamžitý efekt.

Na budove Športového gymnázia v Trnave vyvesili čiernu zástavu.
Foto: TASR/Jozef Polešenský


Športové gymnázium v Trnave je ponorené do smútku

Športové gymnázium v Trnave, ktoré prišlo pri tragickej nehode autobusu o štyri svoje žiačky, je ponorené do smútku. Väčšina jeho študentov a pedagógovia dnes prišli na vyučovanie v čiernom oblečení a každý z nich sa pristavil pri sviečkach, ktoré horia na schodisku pred budovou na pamiatku zosnulých.

"Nechávame na zváženie pedagógov, ako bude prebiehať deň," povedal riaditeľ školy Jozef Jančovič. Učitelia podľa jeho slov absolvovali v nedeľu 8. júna podvečer stretnutie s krízovými psychológmi z Modrého anjela, ktorí im poradili, ako postupovať v situácii, v akej sa ocitli. Pohreb jedného dievčaťa sa uskutoční dnes, v utorok druhý a pravdepodobne v stredu 11. júna ďalšie dva. Na štvrtok 12. alebo piatok 13. júna chce škola podľa Jančoviča potom zorganizovať spoločnú rozlúčku pred budovou školy.

"Hlásia sa nám mnohí ľudia s ponukou pomoci, kvetov a vencov, táto tragédia, zdá sa, zasiahla celé Slovensko," povedal Jančovič. Pomôcť je pripravený aj zriaďovateľ školy Trnavský samosprávny kraj, riaditeľ má na dnes dohovorené stretnutie s jeho predsedom Tiborom Mikušom. "Medzi prvými sa mi prihlásil náš absolvent a priateľ školy, televízny redaktor Patrik Herman. Ponúkol morálnu podporu a priniesol každej z postihnutých rodín finančný príspevok," informoval Jančovič.



Všetky tragicky zomrelé dievčatá chodili, ako dodal, do jednej triedy a tri z nich pracovali ako redaktorky dlhodobo úspešného školského časopisu Nový Blesk.

Nehoda na úseku diaľnice D1 za Piešťanmi v smere na Hlohovec sa stala v piatok 6. júna medzi 74. a 75. kilometrom. V autobuse sa viezlo 29 žiakov gymnázia a dve učiteľky, štyri dievčatá utrpeli na mieste zranenia nezlučiteľné so životom. Voči vodičovi autobusu začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

Po nehode autobusu zostávajú v nemocnici traja pacienti

V súvislosti s tragickou nehodou autobusu trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu zostávajú nateraz na Traumatologicko-ortopedickej klinike Fakultnej nemocnice (FN) Trnava hospitalizovaní ešte traja pacienti. Informoval o tom TASR hovorca FN Matúš Stračiak.

V piatok 6. júna po nehode boli hospitalizovaní spolu 19 zranení, traja z nich sa podrobili operačnému zákroku. Počas víkendu prepustili väčšinu do domácej starostlivosti, v nedeľu navečer bolo vo FN spolu sedem hospitalizovaných.

Prepustené domov boli už aj dve dievčatá, ktoré zostali počas víkendu na pozorovanie v piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera. Tam spolu po kolízii priviezli šesť zranených.