Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na medzinárodné preteku v úspornej jazde smerujú aj študenti z Trnavy

Na snímke študenti s úsporným vozidlom počas predstavenia študentského tímu Strednej odbornej školy dopravnej, ktorý smeruje na medzinárodné preteky v úspornej jazde do francúzskeho Nogare. V Trnave v stredu 17. mája 2023. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Preteky sa uskutočnia v týždni od 20. do 25. mája, na štart sa postavia spolu so stovkami študentov 130 tímov z Európy a Afriky.

Trnava 17.mája (TASR) - Študenti prvého a druhého ročníka Strednej priemyselnej školy (SPŠ) dopravnej v Trnave smerujú do francúzskeho mesta Nogaro na medzinárodné preteky v úspornej jazde. Navrhli a zostrojili vlastné vozidlo na batériový pohon, ktorým chcú prekonať svoj doterajší rekord 176 prejdených kilometrov na jednu kilowatthodinu (km/kWh). Slovensko reprezentuje škola šiestykrát.

Preteky sa uskutočnia v týždni od 20. do 25. mája, na štart sa postavia spolu so stovkami študentov 130 tímov z Európy a Afriky. Princíp pretekov spočíva v prejdení čo najviac kilometrov na jeden liter paliva alebo kilowatthodinu elektrickej energie.



Trnavčania si po vlaňajšku pripravili úplne nové vozidlo. V minulom roku na rovnakej pretekárskej dráhe skončili na 17. mieste s výkonom 123 km/kWh. Zvládli náročnú technickú prehliadku a súťažnú jazdu na okruhu, čo sa nepodarilo všetkým tímom. Nový model 2023 je oproti vlaňajšiemu o 12 kilogramov ľahší, karoséria, predná i zadná náprava sú z karbónového plátna. Vozidlo váži 29 kilogramov a má opäť tri kolesá.

"Tento rok sa na pretekoch zúčastňujeme s mladým tímom. Tešíme sa, že preteky vo Francúzsku nám dajú príležitosť vidieť, ako nad tým istým problémom rozmýšľajú študenti iných krajín," uviedol kapitán tímu Andrej Alaksa. Riaditeľa školy Petra Papíka teší, že sa stále darí dať dokopy skupinu nadšených študentov, ktorí počas celého roka príprav zbierajú cenné skúsenosti. "Študenti, ktorí sa zapájajú do pretekov, nevyužívajú iba získané vedomosti zo školy, ale podujatie im ponúka priestor na vlastné inovácie a kreatívny prístup k riešeniu problémov," povedal.

Na snímke motor a zadné koleso úsporného vozidla počas predstavenia študentského tímu Strednej odbornej školy dopravnej, ktorý smeruje na medzinárodné preteky v úspornej jazde do francúzskeho Nogare. V Trnave v stredu 17. mája 2023.
Foto: TASR Lukáš Grinaj