Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Súd v Trnave za utopenie šteniatok udelil podmienečné tresty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S rozsudkom sa stotožnila aj zvieracia ombudsmanka.

Trnava 9. júna (TASR) – Senát Krajského súdu v Trnave uznal v odvolacom konaní v utorok vinnými z prečinu týrania zvierat spolupáchateľstvom muža a ženu, ktorí mali počas služby v holíčskej mestskej polícii utopiť v žumpe šteniatka. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Obaja vyviazli s podmienečnými trestami odňatia slobody.

Okresný súd v Skalici im pôvodne uložil trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na dva roky. Krajský súd vyhlásil rozsudok, na základe ktorého zrušil výrok o treste uložený P. M. skalickým súdom. "Obžalovanému uložil trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou v trvaní 18 mesiacov," uviedla Kondákorová.

Ako doplnila, mužovi uložil tiež trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu zamestnania, povolania, funkcie alebo iných činností, ktoré sú spojené s výkonom právomocí verejného činiteľa v trvaní dvoch rokov. Ženino odvolanie zamietol ako nedôvodné. "Rozhodnutie rešpektujeme a viac sa k veci nebudem vyjadrovať, keďže nemám udelený súhlas od klienta," uviedol právny zástupca odsúdeného Milan Trylč.

S rozsudkom sa stotožnila zvieracia ombudsmanka. "Vždy, keď sa stretneme s týraním zvierat, presadzujeme, aby páchatelia zažili nepodmienečný trest výkonu odňatia slobody. V tomto prípade vzhľadom na to, že odsúdení vykonávali resp. vykonávajú verejnú funkciu, považujeme trest, ktorý spočíva najmä v zákaze tejto činnosti za dostatočný. Veríme, že bude slúžiť ako výstraha najmä v prípade silových zložiek," uviedla po vynesení rozsudku zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.