Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Na teologickej konferencii v Trnave vystúpi aj R. Fico či M. Dzurinda

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR

Na konferencii vystúpia s prednáškami duchovní zo Slovenska a hostia zo zahraničia.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a Združenie evanjelických duchovných ECAV pripravili teologickú konferenciu na tému Reformácia a politika - Cirkev a štát v starostlivosti o rôzne cieľové skupiny. Trojdňová konferencia sa uskutoční 16. - 18. septembra 2015 v Trnave. V stredu (16.9.) o 13.30 h ju otvorí generálny biskup ECAV na Slovensku doc. Miloš Klátik.

Na konferencii vystúpia s prednáškami duchovní zo Slovenska a hostia zo zahraničia, medzi nimi biskup Fínskej evanjelickej cirkvi Matti Repo a vrchný cirkevný radca prof. Ulrich Heckel z Nemecka. Svoj pohľad na cirkev či reformáciu a na aktuálne otázky spolupráce cirkvi a štátu budú prezentovať aj predstavitelia domácej politickej scény - predseda vlády Robert Fico, minister kultúry Marek Maďarič, predseda Centra pre európske štúdiá a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

Po minuloročnej teologickej konferencii, ktorá bola zameraná na sociálno-etické témy, terajšia bude venovaná pastorálnej starostlivosti o rôzne cieľové skupiny cirkvi a spoločnosti, priblížila Edita Škodová, tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV v Bratislave.

"V rámci príprav na blížiace sa 500. výročie reformácie sa na teologických konferenciách pravidelne venujeme aj témam reformácie, ktoré dávame do súvisu s rôznymi oblasťami nielen duchovného, ale aj spoločenského života. Po téme hudby a ekumény tentoraz chceme upriamiť pozornosť na politiku a budeme diskutovať o vplyve reformácie na politiku aj o vzťahu cirkvi a politiky v súčasnosti," zdôraznila Škodová.