Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

Tretiaci zo základných škôl v Skalici sa učili poskytovať prvú pomoc

Na snímke deti sa učia poskytovať prvú pomoc na figuríne počas Prešovskej detskej univerzity v Prešove 10. júla 2023. Foto: TASR – František Iván

Kurz mladý záchranár absolvovali pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý pripadol na 7. apríla.

Bratislava/Skalica 9. apríla (TASR) - Tretiaci zo základných škôl sa učili v skalickej nemocnici poskytovať prvú pomoc, obväzové techniky, správnu hygienu rúk a absolvovali aj prehliadku záchranárskeho vozidla. Kurz mladý záchranár absolvovali pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý pripadol na 7. apríla. Pre TASR to uviedla Eva Peterová, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica v Skalici patrí.

Kurz sa uskutočnil v spolupráci so Strednou zdravotníckou školou v Skalici, ktorej študenti oboznámili deti s pravidlami poskytovania prvej pomoci. "V praxi si mohli vyskúšať masáž srdca, obväzovú techniku alebo stabilizačné polohy. Deti si mohli navzájom skontrolovať činnosť srdca fonendoskopom," priblížila Peterová.

Personál záchranky zas oboznámil deti s priebehom zásahov záchrannej zdravotnej služby, žiaci si pozreli vybavenie záchranárskeho vozidla a najmä chlapci si vyskúšali miesto vodiča záchranky. Verejný zdravotník nemocnice vysvetlil deťom, ako správne vykonať hygienu rúk.

Deti sa tiež dozvedeli, ktoré miesta pri umývaní rúk najčastejšie nevedomky obchádzajú a aké sú riziká nedodržiavania hygienických opatrení. Či si umývajú ruky správne, sa mohli školáci presvedčiť aj prakticky s využitím špeciálnej techniky, ktorá UV svetlom odhaľuje nedostatky. "Som veľmi rád, že podujatie vyvolalo u detí obrovský záujem a s radosťou si vyskúšali všetko, čo sme pre ne pripravili. Takéto podujatia sú pre ne nielen motivujúce, ale aj poučné," povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice Agel Skalica Vladislav Šrojta.