Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Trnavský kraj

Uzávierka medzinárodného Trienále plagátu 2015 je na konci februára

Na archívnej snímke šiesty ročník medzinárodného Trienále plagátu, 13. septembra 2006 v Trnave. Foto: TASR - Henrich Mišovič

TPT 2015 sa bude konať od 3. septembra do 29. novembra. Každý autor z kategórie profesionálov a študentov výtvarných škôl od 18 rokov môže zaslať najviac päť prác z obdobia rokov 2012 až 2015.

Trnava 6. februára (TASR) – Uzávierka na prihlásenie plagátov do aktuálneho 9. ročníka medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava 2015 (TPT) je koniec februára. Už len niekoľko dní tak zostáva autorom, aby svoje práce zaslali do jedného z najprestížnejších svetových podujatí tohto žánru. Hlavným organizátorom podujatia je Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave, zastrešuje ho Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu Icograda, vďaka čomu sa trienále radí k príbuzným festivalom plagátu v Chicagu, Lahti a Mexiku.

TPT 2015 sa bude konať od 3. septembra do 29. novembra. Každý autor z kategórie profesionálov a študentov výtvarných škôl od 18 rokov môže zaslať najviac päť prác z obdobia rokov 2012 až 2015 do podkategórií – reklamný plagát, kultúrno-spoločenský plagát a osobný alebo experimentálny plagát. Prezentácia súťažných kategórií sa uskutoční vo vybraných priestoroch v Trnave a Bratislave. Súčasťou trienále bude aj množstvo sprievodných podujatí, menších výstav, prednášok a workshopov usporiadaných v rovnakom čase aj v iných mestách na Slovensku.

Podujatie sa koná od roku 1991. Do 9. ročníka vstupuje TPT s vizuálom, ktorého autorom je Matúš Lelovský. Jeho návrh vybrala odborná porota spomedzi 30 prihlásených prác od 25 autorov zo Slovenska a Česka. Plagáty a postery na TPT 2015 bude hodnotiť ako vždy medzinárodná porota, ktorá rozhodne o udelení Grand Prix TPT 2015 – Ceny zakladateľa Trienále plagátu Trnava Jozefa Dóku mladšieho v hlavnej kategórii. Ďalej bude udelená Cena Icograda a tri hlavné ceny. Medzi ostatnými cenami je dominantná Cena Master's Eye Award pre medzinárodne uznávané osobnosti grafického dizajnu. Medzi držiteľov ocenení TPT patria aj mnohé významné osobnosti grafického dizajnu ako Tadeusz Piechura, Shigeo Fukuda, Paul Bruhwiler, Paula Scher, Fang Chen, Lech Majewski či Pekka Loiri.

Do uplynulého ročníka v roku 2012 poslalo 389 autorov z 33 krajín celého sveta spolu 1240 plagátov. S najväčším počtom príspevkov sa zúčastnila Čína, po nej nasledovalo Poľsko, Japonsko, Slovensko, Írsko, Taiwan, Nemecko a Turecko. Zúčastnili sa aj autori z Macedónska, Mexika, Ruska, Francúzska, Talianska a ďalších krajín.

Spoluorganizátormi sú Slovenské centrum dizajnu a Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, mesto Trnava, Západoslovenské múzeum v Trnave, občianske združenie POSTER a občianske združenie Publikum.sk. Kurátorom a koordinátorom projektu je Robert Paršo. Informovala hovorkyňa trnavskej galérie Zuzana Dohnalová.