Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Do vyjednávania v automobilke PSA vstupuje sprostredkovateľ

Snímka z montážnej haly automobilky PSA Peugeot Citröen Foto: TASR/Pavel Neubauer

V automobilke pracuje zhruba 3300 zamestnancov, kolektívna zmluva je v PSA Peugeot Citroën Slovakia uzavretá s platnosťou do roku 2018.

Trnava 13. apríla (TASR) – Do kolektívneho vyjednávania v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia vstupuje sprostredkovateľ. V tomto týždni sa má stretnúť so zástupcami odborov i zamestnávateľa.

Prvé stretnutie bude podľa informácií podpredsedu ZO OZ KOVO PCAS Mareka Víteka individuálne s každou stranou. Nasledujúce by mali byť podľa jeho slov spoločné.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR vyslalo do automobilky sprostredkovateľa, nakoľko sa odbory a zamestnávateľ nevedia dohodnúť na dodatku ku kolektívnej zmluve na tento rok. Odbory sa dožadujú zvýšenia mzdy, vedenie spoločnosti navrhuje jednorazový príspevok, ktorý ale nedosahuje výšku percentuálneho zvýšenia, preto ho odborári odmietajú.

Priemerná mzda výrobných pracovníkov, majstrov a špecialistov spolu s príplatkami za nočné zmeny a podobne je podľa Víteka 1148 eur v hrubom. V rokoch 2013-2014 zvýšilo vedenie mzdu 64 percentám zamestnancov asi o 44 eur, pokračovať chce individuálne podľa dosiahnutých pracovných výsledkov.