Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Dve sú viac ako štyri, hlási Trnava počas týždňa mobility

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V rámci podujatia sa uskutočnia aj skúšobné jazdy testovacej skupiny mestských cargobicyklov.

Trnava 16. septembra (TASR) – Tohtoročný Európsky týždeň mobility (ETM), ktorý v termíne 16. až 22. septembra prináša tému udržateľnej mestskej dopravy, sa v Trnave nesie pod mottom Dve sú viac ako štyri. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Samospráva pripravila množstvo aktivít, ktorých cieľom je podporiť nemotorovú dopravu v meste a motivovať jeho obyvateľov, aby viac využívali ekologické formy prepravy.

„V našej lokálnej kampani sme sa rozhodli ísť s mottom Dve sú viac ako štyri, pretože chodci či cyklisti zanechávajú omnoho menšiu uhlíkovú stopu než motoristi. Práve takéto formy dopravy nám pomôžu priblížiť sa cieľu," uviedla koordinátorka kampane za mesto Petra Vráblová.

V rámci podujatia sa uskutočnia aj skúšobné jazdy testovacej skupiny mestských cargobicyklov. „Počas ETM takisto odmeníme všetkých, ktorí využívajú zdieľané elektrobicykle Trnavského bikesharingu či mestskú autobusovú dopravu. Namiesto dvoch eur zaplatia za vstup do mestskej plavárne Zátvor iba 50 centov. Stačí predložiť svoju bikesharingovú kartičku alebo aktuálny cestovný lístok," informovala Vráblová.

Okrem programu, ktorý sa v Trnave v rámci ETM uskutoční, je 22. september vyhlásený za Deň bez áut. „Pri tejto príležitosti bude cestovanie verejnou dopravou zadarmo pre každého, kto sa preukáže platným vodičským preukazom," uviedla Majtánová.