Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Usmrtené gymnazistky sedeli v zadnej časti autobusu

Na snímke autobus, ktorý havaroval na 73. kilometri diaľnice D1 v smere z Piešťan do Trnavy Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Havarovaný autobus zostal zaistený pre účely vyšetrovania.

Trnava 10. júna (TASR) - Piati policajní vyšetrovatelia, ktorí pracujú na prípade tragickej nehody školského autobusu trnavského športového gymnázia v piatok 6. júna, vypočuli doteraz 22 poškodených a svedkov – cestujúcich v autobuse, troch ďalších svedkov a vodiča autobusu. Polícia do vyšetrovania pribrala znalcov z odboru zdravotníctvo a farmácia, odvetvie súdne lekárstvo a toxikológia.

Havarovaný autobus zostal zaistený pre účely vyšetrovania. Informovala o tom dnes krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová v nadväznosti na informácie, ktoré odzneli na tlačovej besede Prezídia Policajného zboru SR v pondelok 9. júna.

Na miesto nehody bolo na dokumentovanie a riešenie mimoriadnej udalosti nasadených asi 40 policajtov, ktorí ihneď zabezpečovali odklon dopravy tak, aby nedochádzalo k následným kolíziám. Zriadené boli tímy vyšetrovateľov a kriminalistov na čo najrýchlejšie zadokumentovanie na mieste a urýchlenie následných vyšetrovacích úkonov. "V autobuse bolo 31 cestujúcich z toho 29 žiakov a 2 pedagogičky. Z vyšetrovania vyplynulo, že štyri usmrtené študentky vo veku 17 až 18 rokov sedeli v zadnej časti autobusu vpravo. Päť osôb sa zranilo ťažko, 20 ľahko a 2 osoby neutrpeli žiadne zranenia," dodala Linkešová.

Obvinený vodič

Vodič autobusu je obvinený z toho, že na diaľnici D1 na 72,938 km v smere od Piešťan na Trnavu v dôsledku nedostatočnej pozornosti pri vedení vozidla v uvedenom úseku zišiel s autobusom mimo diaľnice na trávnatú plochu, na ktorej prišlo k prevráteniu autobusu na pravú stranu a jeho pádu na nižšie položené pole.

"Vodič svojím konaním porušil ustanovenie § 4 ods. 1 písm. c) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke – povinnosti vodiča, kde je uvedené, že vodič je povinný venovať sa plne vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby, ktorý okresnou prokuratúrou nebol akceptovaný a obvinený bol prepustený v nedeľu 8. júna na slobodu. Vodičovi obvinenému z trestného činu všeobecného ohrozenia hrozí odňatie slobody na štyri až desať rokov," informovala hovorkyňa. V čase nehody išiel autobus rýchlosťou 97 km/h, čiže maximálnu povolenú rýchlosť neprekročil. V čase prevrátenia vozidla bola rýchlosť autobusu 67 km/h. Z tachografu sa zistilo, že vodič dodržal všetky predpísané prestávky.

Fotogaléria: Havária autobusu s deťmi na D1