Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Chystajú sa imaginárne Prechádzky po starej Trnave

Ilustračné foto. Socha Jána Pavla II. pred Katedrálou Jána Krstiteľa v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Prechádzky po starej Trnave sú vhodným doplnením Potuliek Trnavou, ktoré už niekoľko rokov pripravuje trnavská radnica.

Trnava 3. marca (TASR) - Milovníkom starej Trnavy a jej histórie sa naskytne v nasledujúcich mesiacoch príležitosť získať nové poznatky. Západoslovenské múzeum pripravilo cyklus komentovaných prezentácií fotografií a starých pohľadníc mesta. Prvá bude v sobotu 11. apríla, nasledujúce v máji, októbri a novembri.

„Prvá prezentácia má názov Prechádzka po starej Trnave a predstaví 200 záberov z územia mestskej pamiatkovej rezervácie, teda starého mesta v rámci hradieb. Približne hodinová „prechádzka“ prostredníctvom starých pohľadníc a fotografií pripomenie, ako vyzerala Trnava na začiatku 20. storočia a ako sa postupne menil výzor niektorých ulíc,“ uviedla autorka projektu Simona Jurčová.

Do premietania sú podľa jej slov zaradené aj unikátne zábery, ktoré neboli dosiaľ nikdy predstavené verejnosti. Staré pohľadnice a fotografie zavedú účastníkov do centra Trnavy na Trojičné námestie, prostredníctvom zaujímavých záberov prejdú cez Hlavnú a Štefánikovu ulicu, Divadelnú, Radlinského, Františkánsku, Pekársku, Hornopotočnú, Jeruzalemskú, Michalskú, Kapitulskú, Mikuláša Schneidera Trnavského, Hollého, Halenársku, Hviezdoslavovu. Tiež na miesta, ktoré dnes vyzerajú celkom inak – na starú ulicu Zelený rínek a Paulínsku ulicu. Premietanie môže byť v prípade záujmu spojené aj s diskusiou a ak bude dopyt, múzeum sa nebráni ani reprízam. Prezentáciu pripravila a premietať vždy bude Mária Kuššová.

Prechádzky po starej Trnave sú vhodným doplnením Potuliek Trnavou, ktoré už niekoľko rokov pripravuje trnavská radnica. Počas letných mesiacov sa záujemcovia zúčastňujú na reálnych potulkách po historických miestach najstaršieho slobodného kráľovského mesta na území Slovenska, ktorým je Trnava od roku 1238.