Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Primátor Trnavy a šéfovia samospráv obcí a miest Trnavského kraja

Erb mesta Trnava Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a starostoch trnavského kraja podľa neoficiálnych výsledkov.


Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) - Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyhral voľby primátora v Trnave nezávislý kandidát Peter Bročka. Pri sčítaní hlasov z 26 - z celkových 56 - volebných okrskov získal 3741 hlasov, za ním je Bystrík Stanko (Smer-SD) s 2002 hlasmi a tretí je zatiaľ Ján Žitňanský (pravicová koalícia) s 1907 hlasmi. Informáciu zverejnil web trnava-live.sk.

Zvolení kandidáti na primátorov a starostov podľa neoficiálnych čiastkových výsledkov Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Trnave
Foto: Štatistický úrad SR


Neoficiálne volebné výsledky v Trnave
Foto: Štatistický úrad SR


Priebeh volebného dňa

Na snímke kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka prichádza na bicykli do volebnej miestnosti vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí na radnici v Trnave
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Dve hodiny po otvorení volebných miestností prišiel odovzdať svoj hlas nezávislý kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka. Na radnicu, kde volil, došiel na bicykli, ktorý k nemu ako symbol alternatívy neodmysliteľne patrí a neodložil ho ani počas predvolebnej kampane.

Aj na jeho volebný okrsok zrána prišlo toľko Trnavčanov, že bolo potrebné zopár minút počkať, kým sa uvoľní miesto za plentou.

Pocit voliť, keď sa sám uchádza o post v samospráve, bol pre Bročku nevšedný, ale príjemný. "Je potrebné, aby Trnavčania prišli voliť bez ohľadu na to, komu dajú svoj hlas," povedal po vhodení volebných lístkov do urny. Nezávislí kandidáti v Trnave sa podľa jeho slov sústredili v kampani aj na zvýšenie voličskej účasti, lebo "predchádzajúcich 29 percent znamená, že niečo nie je v poriadku". "Snažili sme sa ľuďom vysvetľovať, ako to je dôležité, že o najbližších štyroch rokoch vedia rozhodnúť v priebehu niekoľkých minút, ktoré voľbe venujú," povedal Bročka.

Podľa B.Stanka pomohli Trnavčanom v rozhodovaní aj debaty kandidátov



Tri spoločné debaty kandidátov na post primátora Trnavy, dve televízne a jedna verejná, pomohli voličom zorientovať sa a vybrať si svojho favorita. Povedal to kandidát na post primátora Trnavy Bystrík Stanko (Smer-SD) dnes po tom, ako bol odovzdať svoj voličský hlas vo volebnej miestnosti na ZŠ na Bottovej ulici v Trnave.

"Komunálne voľby sú jedny z dvoch najdôležitejších, tu voliči priamo rozhodujú o tom, ktorým smerom pôjde naše mesto v nasledujúcich štyroch rokoch," povedal Stanko. Je rád, že voličská účasť v Trnave sa zatiaľ zdá byť vyššia ako pred štyrmi rokmi, Trnavčanov asi oslovili jednotliví kandidáti.

Stanko plánuje dnešok stráviť najskôr v záhrade, ak mu to počasie dovolí, potom sa presunie do centrály Smeru-SD, kde budú čakať všetci kandidáti spolu na volebné výsledky.



Kampaň v Trnave bola podľa Jána Žitňanského náročná, no korektná



Predvolebná kampaň bola náročná. Konštatoval to dnes kandidát na primátora Trnavy Ján Žitňanský (koalícia KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS, Nova, SZ, s podporou Mosta-Híd a OKS), keď odovzdal svoj voličský hlas. Do volebnej miestnosti na ZŠ na Námestí Učeného tovarišstva v Trnave prišiel predpoludním spolu so svojou manželkou.

"Napriek náročnosti som rád, že sme všetci v Trnave zostali počas kampane korektní aj v tom najhektickejšom období," dodal. Samotná kampaň pravicovej koalície Naše mesTTo sa mu zdala vyvážená aj vďaka tomu, že mal mladý tím spolupracovníkov, ktorí ho občas korigovali. "Zdá sa, že to bolo vyvážené. A verím, že sme v závere už neliezli ľuďom na nervy," dodal Žitňanský.

Zúčastniť sa na voľbách do miestnej samosprávy je podľa neho dôležité, pretože o čo viac Trnavčanov príde voliť, o to silnejší budú mať potom mandát primátor i poslanci. Zvýšenú účasť voličov, ako to naznačujú prvé hodiny od otvorenia volebných miestností, pripisuje Žitňanský dobrému počasiu i skutočnosti, že medzi piatimi kandidátmi nie je obhajujúci primátor.



Trnava -kandidáti na primátora

Peter Bročka – nezávislý
Jozef Klokner - nezávislý
Róbert Schmidt - SNS
Bystrík Stanko - Smer-SD
Ján Žitňanský - KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, NOVA, SaS, Most-Híd, Strana zelených