Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Niektoré školy bojujú s koronavírusom,v karanténe skončili ďalší žiaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Deti a pedagógovia v karanténe musia zostať v domácej izolácii.

Trnava 7. septembra (TASR) – V nariadenej karanténe sú od pondelka spolu piati pedagógovia a jedna trieda základnej školy (ZŠ) na Ulici Maxima Gorkého v Trnave. Jeden člen pedagogického zboru bol v nedeľu (6. 9.) podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej pozitívne testovaný na COVID-19.

"Vedenie školy spolupracuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave, ktoré má už k dispozícii všetky dohľadané kontakty z prostredia školy. Škola sa bude riadiť nariadeniami hygienikov," uviedla zástupkyňa primátora Trnavy Eva Nemčovská. Pre dotknutú triedu je zabezpečené online vzdelávanie.

Mesto Trnava vyzýva všetkých zamestnancov, žiakov, ich rodičov i celú širokú verejnosť, aby nepodceňovali súčasnú situáciu a dodržiavali aktuálne opatrenia súvisiace s prevenciou koronavírusu. Dôležité je najmä sledovať svoj zdravotný stav a dodržiavať nariadeniami ohľadne nosenia ochranných rúšok.

MŠ Haburská zostáva zatvorená,v rizikovej zóne sú ďalšie školy



V bratislavskej mestskej časti Ružinov zostane Materská škola Haburská 4 zatvorená až do 13. septembra. Dôvodom je pozitívne testované dieťaťa na COVID-19, ktoré do škôlky chodilo počas posledného prázdninového týždňa. Pozitívne testovaní boli aj jeho dvaja spolužiaci. Na výsledky ďalších detí a zamestnancov škôlky sa ešte čaká. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren s tým, že do rizikovej zóny sa pre nový koronavírus v pondelok dostali aj ďalšie školy v Ružinove.

„V Základnej škole Borodáčova a v ZŠ Ostredková máme po jednom prípade pozitívne testovaného rodiča detí. V ZŠ Borodáčova bolo potrebné z dôvodu menšej skupiny žiakov v triede upraviť vzdelávanie danej triedy na dištančnú formu. V ZŠ Ostredková fungujú bez obmedzení, zvyšujú však pozornosť," spresnil starosta.

V ZŠ Nevädzová eviduje mestská časť prípad pozitívne testovaného pedagogického zamestnanca. Niekoľko jeho kolegov zostáva v domácej karanténe a čaká na testy. Opatrenia, ktoré boli škole uložené, sa zatiaľ podľa Chrena nijako netýkajú detí z tejto školy.

„V ZŠ Mierová máme jedného pozitívne testovaného žiaka. Ide práve o spolužiaka dieťaťa z Materskej školy Haburská 4, boli spolu posledný prázdninový týždeň v tejto škôlke. V súlade s pravidlami, jeden prípad nákazy neznamená, že by sa škola či trieda mali zatvárať, sprísňujú sa však prevádzkové opatrenia," vysvetlil starosta.

V jednej ďalšej ružinovskej základnej škole je podľa jeho slov prípad pozitívne testovaného dieťaťa, ktoré zatiaľ v septembri do školy nenastúpilo. Koncom leta však mohlo mať kontakt s niektorými spolužiakmi. „Keďže sa však dodnes žiadne šírenie vírusu z tohto zdroja neprejavuje, nie je ani dôležité túto školu menovať," tvrdí starosta.

Vo všetkých týchto prípadoch podľa neho školy pokračujú v prevádzke a ich riaditelia komunikujú s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava a prijímajú opatrenia podľa manuálu z ministerstva. Chren priznal, že podozrenia na COVID-19 z dôvodu príznakov či kontaktu boli aj v dvoch ďalších škôlkach. V jednom prípade je však už známy negatívny výsledok pedagogického zamestnanca. V druhom prípade išlo o kontakt učiteľa s človekom, ktorý mal kontakt s pozitívne testovanou osobou. Učiteľ zostáva bez príznakov v domácej karanténe a čaká na otestovanie.

„Viem, že tieto informácie môžu vyznievať hrozne, ale prosím, ide skôr o to, že veci fungujú ako majú, že máme dobrý prehľad o situácii a okamžite prijímame náležité opatrenia. Pri 7000 deťoch a 1000 zamestnancoch našich škôl a škôlok je predstava, že nás korona obíde, len zbožným prianím. Oveľa nervóznejší by som bol, ak by sme nemali žiadne informácie a riaditelia by nerobili nič," skonštatoval Chren. Vyzval na dodržiavanie pravidiel ako umývanie si rúk, dodržiavanie odstupu od ľudí a nosenie rúška.

V okrese Stará Ľubovňa zatvorili päť škôl v súvislosti s ochorením COVID-19



V súvislosti s ochorením COVID-19 zatvorili v okrese Stará Ľubovňa od pondelka päť škôl. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko s tým, že v pondelok zasadal aj okresný krízový štáb.

„Tesne pred nástupom do školy 27. augusta sme všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov dali otestovať na ochorenie COVID-19, pričom všetci mali negatívny výsledok. Minulý piatok a sobotu sa však potvrdili dva pozitívne prípady u pedagogických zamestnancov najväčšej základnej školy na Komenského ulici, ktorá má vyše 600 žiakov a 80 zamestnancov,“ uviedol Tomko.

Podľa neho išlo o učiteľov druhého stupňa s tým, že boli identifikované aj úzke kontakty a školu teda od pondelka zatvorili. Ako ďalej priblížil, od pondelka je z preventívnych dôvodov zatvorená aj Základná škola na Levočskej ulici.

Keďže žiaci spomínaných škôl navštevujú aj Základnú umeleckú škola Jána Melkoviča, tak po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva zatvorili aj túto školu.

Primátor podotkol, že jeden pozitívny prípad na ochorenie COVID-19 sa objavil aj v Dome sv. Anny – v sociálnom zariadení pre deti, mladých a dospelých so zdravotným znevýhodnením, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti gréckokatolíckeho biskupského úradu. Od pondelka je teda zariadenie aj so Špeciálnou základnou školou sv. Anny, ktorá je jeho súčasťou, zatvorené.

Rovnako aj v obci Plavnica, okres Stará Ľubovňa, pristúpili k zatvoreniu základnej školy, kde podľa primátora prebieha intenzívne dohľadávanie úzkych kontaktov, keďže je tam určité podozrenie.

Tomko dodal, že na krízovom štábe riešili aj zvýšenú kapacitu testovania na nový koronavírus. Pred Ľubovnianskou nemocnicou je zriadené odberové miesto, kde sa intenzívne testuje. Podľa primátora sa tento týždeň pristúpi k testovaniu tých, ktorí boli identifikovaní ako úzke kontakty a najneskôr vo štvrtok by mali mať výsledky, ktoré umožnia prijať ďalšie rozhodnutia.

„Z preventívnych dôvodov sme zrušili aj väčšie kultúrne podujatia, ktoré mali byť organizované v meste Stará Ľubovňa v septembri a uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej,“ uzavrel Tomko

Žiakovi zo súkromnej základnej školy v Senci potvrdili COVID-19


Ilustračná snímka.
Foto: TASR Roman Hanc

Žiak zo súkromnej základnej školy v Senci bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Na sociálnej o tom informuje škola i mesto Senec. Škola deklaruje, že sa riadi pokynmi v zmysle oranžovej fázy COVID-19 semaforu a komunikuje s rodičmi i regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ).

"Momentálne čakáme na ďalší postup, ktorý nám určí príslušný RÚVZ, s ktorým súčinne spolupracujeme. Táto situácia sa dala očakávať, vieme, že je to nepríjemné, ale máme ju pod kontrolou (stále dodržiavame všetky povinné opatrenia) a nie je dôvod na zbytočné šírenie paniky," uviedlo na sociálnej sieti vedenie školy.

Mesto Senec o situácii vie, obyvateľom odporučilo, aby dodržiavali protiepidemické opatrenia, nosili ochranné rúška, umývali si ruky a správali sa zodpovedne.

V rámci Bratislavského kraja sa na tzv. červenom COVID-19 semafore nachádzajú lokality Bratislava I, teda mestská časť Staré Mesto. Na oranžovom sa nachádzajú zvyšné mestské časti Bratislavy a okresy Pezinok a Senec. RÚVZ Bratislava v súvislosti so zhoršenou epidemiologickou situáciou na týchto miestach od nedele (6. 9.) do 30. septembra zakázal organizáciu hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb. Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb. Zakázané sú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Zamestnanci i deti zo škôlky v Modre skončili v karanténe



Modra 7. septembra (TASR) – Zamestnanci i deti z Materskej školy na Partizánskej 88 v Modre sú do 12. septembra v karanténe. Informuje o tom mesto Modra na sociálnej sieti s tým, že epidemiologické vyšetrenie z nedele (6. 9.) potvrdilo ochorenie COVID-19 u dieťaťa, ktoré navštevovalo škôlku.

Karanténne opatrenia nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Vedenie škôlky zároveň informovalo zriaďovateľa, rodičov detí navštevujúcich škôlku aj zamestnancov o vyhlásení karantény a o povinnostiach z toho vyplývajúcich. Medzi ne podľa samosprávy patrí sledovať svoj zdravotný stav (náhly nástup aspoň jedného z príznakov - horúčka, kašeľ, bolesti hrdla, dýchavičnosť) a v prípade objavenia sa príznakov telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a podrobiť sa odberu biologického materiálu.

Ľudia v karanténe musia zostať v domácej izolácii, zdržať sa sociálnych kontaktov, cestovania, účasti na výučbových aktivitách s výnimkou e-learningových foriem, či zdržať sa pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie. "Zamestnanci i deti sa podrobia testovaniu. Pred nástupom detí a zamestnancov do materskej školy bude vykonaná dôsledná dezinfekcia všetkých priestorov školy," deklaruje mesto.

RÚVZ Bratislava informoval TASR, že v rámci epidemiologického šetrenia sa zistilo, že dieťa bolo naposledy v materskej škole 2. septembra. "Na základe uvedeného bol 20 deťom a štyrom pedagogickým a iným pracovníkom materskej školy nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu," spresnil úrad.