Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave otvorili špičkové oddelenie pre dlhodobú starostlivosť

Fakultná nemocnica v Trnave, archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Oddelenie je vybavené 15 modernými lôžkami, 13 z nich umožňuje využitie umelej pľúcnej ventilácie.

Trnava 4. júna (TASR) - Fakultná nemocnica (FN) Trnava otvorila nové Oddelenie dlhodobej intenzívnej starostlivosti, ktoré bude slúžiť na hospitalizáciu pacientov s potrebou podpory základných životných funkcií, najmä dýchania. Ide o prvé štátne a v poradí druhé pracovisko tohto zamerania na Slovensku, vzniklo rekonštrukciou nepoužívaného objektu v areáli nemocnice. Špičkovo vybavené oddelenie dnes slávnostne otvorili minister zdravotníctva SR Viliam Čislák, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš, riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Martin Neštický a požehnal ho trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Oddelenie je vybavené 15 modernými lôžkami, 13 z nich umožňuje využitie umelej pľúcnej ventilácie. Je určené pre tých, ktorí prekonali kritické ochorenie alebo závažný úraz. Na terapii pacientov sa bude okrem 16-členného personálu podieľať aj personál ostatných kliník a oddelení FN a možnosť blízkeho kontaktu s príbuzným dostane aj pacientova rodina. V prípade záujmu sa rodina môže podieľať na starostlivosti o pacienta, učiť sa tejto opatere a postupne sa pripravovať na prípadné prevzatie pacienta do domácej starostlivosti. V súčasnosti je na oddelení hospitalizovaných osem pacientov.

"Cieľom zriadenia takéhoto oddelenia bolo odbremeniť iné oddelenia a kliniky," povedal riaditeľ FN Neštický. Pacienti, ktorí vyžadujú dlhodobú starostlivosť, skončili podľa jeho slov buď doma, alebo boli umiestňovaní po jednotlivých oddeleniach, kde však po čase vznikal tlak na uvoľnenie lôžka. Teraz majú odsúhlasenú ústavnú starostlivosť, FN má zatiaľ zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a poisťovňou Union, s Dôverou má ísť podľa dohovoru o individuálne rokovania k prípadom. FN bude podľa Neštického vychádzať v ústrety pacientom nielen z TTSK.

"Pacientov, ktorí potrebujú takýto typ starostlivosti, je na Slovensku veľa. Preto verím, že takto špecializované oddelenia budú postupne pribúdať a budú najmenej tri, na západnom, strednom a východnom Slovensku vo väčších nemocniciach. Moderné medicínske prístroje, profesionálny tím odborníkov, najnovšie účinné a bezpečné lieky - to sú faktory, ktoré zohrávajú na tomto oddelení veľkú rolu. Vo FN Trnava sú v dokonalej symbióze, a to je veľmi úspešný začiatok," konštatoval minister Čislák.

Podľa vyjadrenia riaditeľa je FN v objekte v nájme, má súkromného vlastníka. Výdavky za platenie nájmu kompenzuje nemocnica príjmom za prenajímanie približne rovnakej rozlohy v Pavilóne chirurgických disciplín inému subjektu.

"Veľmi ma teší, že práve Fakultná nemocnica Trnava, ktorá je v TTSK, je jedným z dvoch takýchto pracovísk na Slovensku. Už z letmého pohľadu je zrejmé, že ide o špičkové a moderné pracovisko," zhodnotil predseda TTSK Tibor Mikuš.