Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Od 1. augusta začínajú Potulky Malým Rímom

Na archívnej snímke mestská veža v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vlastivedné prechádzky majú už niekoľko rokov svojich fanúšikov, stretávajú sa na nich Trnavčania i návštevníci mesta.

Trnava 31. júla (TASR) - Počnúc nedeľou 1. augusta bude počas prázdnin patriť každý záver týždňa v Trnave Potulkám Malým Rímom. Vlastivedné prechádzky majú už niekoľko rokov svojich fanúšikov, stretávajú sa na nich Trnavčania i návštevníci mesta. V rámci prvej z nich účastníci navštívia trnavské sochy z 20. storočia. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

V nedeľu 8. augusta bude na železničnej stanici predstavená konská železnica, ktorá premávala na trati Bratislava – Trnava v polovici 19. storočia a pri ideálnych podmienkach cesta týmto vlakom trvala tri hodiny.

Storočím života na Štefánikovej prevedie účastníkov potulka, ktorá sa uskutoční 15. augusta. "Budú predstavené cukrárne a kaviarne pri námestí, sakrálny komplex, ktorý tvorí s mestskou vežou dominantu ulice, obchody, ktoré tam boli, ale aj krčmy a krčmárov, ktorých bolo v histórii Štefánikovej ulice hojne," informovalo mesto.

Potulka 22. augusta bude literárno-historická a o týždeň neskôr sa návštevníci dozvedia viac o trnavskej nemocnici. "Bude sa rozprávať o architektúre jej objektov od založenia nemocnice v roku 1824 Leopoldom Pálffym, prvých operačných sálach a ďalších zaujímavostiach nemocničného areálu," doplnilo mesto. Potulky budú pokračovať aj počas septembra.

Vstupenky si je v tomto roku možné zakúpiť iba vopred v turistickom informačnom centre v mestskej veži, v deň konania sa predávať už z dôvodu hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu nebudú.