Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

P. Bročka: Nastavenie cien nájmu nezohľadňuje realitu

Na archívnej snímke primátor Trnavy Peter Bročka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V centre Trnavy je na základe dlho platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) pridané k bežnej sume na m2 aj percento atraktivity, a to podľa lokality.

Trnava 13. februára (TASR) – V prvom polroku 2019 by sa mali v Trnave po čase opäť začať konania vedúce k využitiu voľného mestského majetku. Ide o opustenú Pracháreň stojacu priamo oproti radnice, ikonické kníhkupectvo na pešej zóne i napoly prázdnu budovu bývalého Tatraskla. Popri nich sú v centre aj ďalšie voľné mestské priestory.

Primátor Peter Bročka vidí, ako uviedol v stredu, problém aj vo výške nájmu. V centre mesta je na základe dlho platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) pridané k bežnej sume na m2 aj percento atraktivity, a to podľa lokality. Na hlavnom Trojičnom námestí je to napríklad až 500 percent. "Toto nastavenie absolútne nezohľadňuje realitu," konštatoval Bročka. Niektoré z nasledujúcich zasadnutí mestského zastupiteľstva by sa malo otázkou podľa jeho slov zaoberať a zreálniť požiadavky a predstavy mesta s možnosťami trhu. Ako príklad uviedol reakcie podnikateľov, ktorí záujem o nájom mali, nedokázali však akceptovať požadovanú sumu. "Úpravou daného všeobecne záväzného nariadenia by sme si mohli uvoľniť ruky a celý proces urobiť flexibilnejším," dodal primátor.

Očakáva, aké padne na zasadnutí zastupiteľstva rozhodnutie v prípade bývalého mliečneho baru – Prachárne. Priznal, že nie je zástancom predaja tohto historického objektu. Do aktualizácie rozpočtu mesta chce navrhnúť zaradenie sumy na vypracovanie projektovej dokumentácie na obnovu. "Aj keby mala byť v etapách. Musíme Prachárni nájsť zmysluplnú náplň, ktorá, hoci ak aj nebude prinášať zisk, bude osožná pre obyvateľov mesta," povedal Bročka. V prípade budovy Tatraskla, ako dodal, mesto do konca júna pozastavilo plánovaný predaj. "Trnavský samosprávny kraj sa usiluje získať grantové prostriedky, aby sme v objekte mohli začať spolu budovať kreatívno-kultúrne centrum. Podľa toho, aký bude výsledok, budeme ďalej konať," pokračoval primátor. Bročka verí, že v prípade zreálnenia cien nájmu sa podarí obsadiť aj priestory kníhkupectva na Hlavnej 17. "Boli tam v priebehu trištvrte roka tri neúspešné verejné súťaže," konštatoval.