Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Trnava plánuje prijať lokálne opatrenia na podporu ekonomiky

Na snímke primátor Trnavy Peter Bročka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prevádzky, ktoré museli byť kvôli rozhodnutiu vlády SR resp. Ústredného krízového štábu SR povinne zatvorené, budú mať odpustené nájomné, platiť budú iba za energie.

Trnava 6. apríla (TASR) - Mestská rada v Trnave rokovala o možnostiach podpory lokálnej ekonomiky počas mimoriadnej situácie spojenej s novým koronavírusom. Mesto plánuje prevádzkovateľom v nebytových priestoroch odpustiť nájomné. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Prevádzky, ktoré museli byť kvôli rozhodnutiu vlády SR resp. Ústredného krízového štábu SR povinne zatvorené, budú mať odpustené nájomné, platiť budú iba za energie. "Opatrenia by mali byť platné za mesiace marec a apríl resp. budú ďalej predĺžené podľa okolností, pokiaľ mestská rada či mestské zastupiteľstvo nerozhodne inak," uviedla Majtánová.

Rovnako aj nájomcovia v poliklinike na Družbe a Zdravotnom stredisku na Prednádraží budú platiť iba za energie, rozhodnutie však platí len pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú v priestoroch mesta resp. jeho príspevkových organizácií.

Právnické osoby majú možnosť uhradiť daň z nehnuteľností jednorazovou platbou alebo v troch splátkach, fyzické osoby až v šiestich. Za terasy a vonkajšie sedenia sa poplatok v letnej sezóne nebude vyberať.

"Právomoci a zdroje mesta sú zákonom extrémne obmedzené, no aj napriek tomu sa pokúsime o doplnkové sociálne programy pre najohrozenejších občanov. Štát takmer vôbec nespomína pomoc pre samosprávy. Výpadky v rozpočte, ktoré prognózuje rada pre rozpočtovú zodpovednosť budú v najhoršom scenári bez zásahu štátu likvidačné pre drvivú väčšinu obcí, miest a krajov," doplnil primátor Peter Bročka.