Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Trnavský kraj

Po roku patrí centrum Trnavy opäť Tradičnému trnavskému jarmoku

Tradičný trnavský jarmok, ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Tradičný trnavský jarmok k najväčším, najobľúbenejším a najstarším podujatiam svojho druhu na Slovensku, každoročne ho navštívia desaťtisíce ľudí.

Trnava 5. septembra (TASR) – Štyri posledné dni tohto týždňa budú patriť v Trnave Tradičnému trnavskému jarmoku (TTJ). Ulice centra mesta opäť po roku od 7. do 10. septembra ožijú ľudovými remeslami, tradičnými jedlami i kultúrnymi vystúpeniami. TTJ patrí k najväčším, najobľúbenejším a najstarším podujatiam svojho druhu na Slovensku, každoročne ho navštívia desaťtisíce ľudí. Už ôsmy rok je jeho súčasťou festival Stredovek pod hradbami.

História jarmokov a trhov v Trnave sa traduje od 13. storočia. Ako slobodné kráľovské mesto dostala postupne od viacerých panovníkov privilégium konania veľkých jarmokov. V Trnave sa pravidelne uskutočnilo osem veľkých trhov, ktoré sa neskôr transformovali na výročné trhy. Na septembrový (vždy sobota po 8. septembri) nadviazal dnešný TTJ. Silnú trhovú tradíciu mesta dokazuje aj skutočnosť, že Trnava mala istý čas názov Nagyszombath - Veľká sobota, podľa dňa konania trhov. Dnes už nikto nevie, koľko jarmokov má mesto za sebou, a tak sa jarmok koná bez označenia ročníka.

Hoci TTJ 2017 otvorí až v piatok 8. septembra o 14.15 h historický sprievod, husacina, cigánska pečienka a burčiak budú rozvoniavať, ako každý rok, zo stánkov už deň predtým. Program na hlavnom pódiu na Trojičnom námestí ponúkne návštevníkom vystúpenia Trnavčanky Dominiky Mirgovej, skupín Billy Barman, Vidiek, Polemic, Bukasový masív, Impako tria, Petra Lipu a ďalších. V Mestskom amfiteátri bude Rozlúčka s letom, v rámci ktorej sa predstaví tiež rodáčka od Trnavy Mária Čírová a skupina Fragile.

Zároveň sa aj tento rok pod trnavskými hradbami v piatok a sobotu otvorí brána času do stredoveku. Nadšenci z Agentúry Hector budú prezentovať v rámci tohto zaujímavého podujatia rytierske či lukostrelecké súboje a priblížia návštevníkom život v osadách spred niekoľkých storočí. Nebudú chýbať tábory z viacerých období našej histórie a návštevníci sa môžu tešiť i na množstvo dobových atrakcií a gastronómiu.

O Tradičnom trnavskom jarmoku informuje mesto na svojej webovej stránke.