Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Trnavčania pozývajú pápeža Františka na návštevu

Pápež František Foto: TASR/AP Photo

Trnavská novéna sa koná každoročne na počesť zázraku, keď obraz Panny Márie slzil a zastavil tak mor v meste.

Trnava 23. novembra (TASR) – Slovenský Rím pozýva pápeža Františka na návštevu. List, v ktorom je vyjadrená nádej, že po Jánovi Pavlovi II. príde do Trnavy aj súčasný pápež, podpísal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Veriacim ho pred odoslaním do Vatikánu prečítali v Bazilike sv. Mikuláša na slávnostnej omši počas tohtoročnej Trnavskej novény – deväťdňovej pobožnosti na počesť Trnavskej Panny Márie. Účastný bol aj pápežský nuncius Mario Giordana.

Novéna roku 2014 sa konala ako vždy v termíne od 13. do 21. novembra a bola venovaná téme rodina. "Pútnici Trnavskej arcidiecézy spolu so svojimi kňazmi a arcibiskupom už 70 rokov putujú k milostivému obrazu Trnavskej Panny Márie, aby si od našej nebeskej matky vyprosili mocnú ochranu v tejto búrlivej ťažkej dobe, v ktorej je najmä kresťanská rodina vystavená veľkým nástrahám súčasného sveta a ideológii gender, ktorá je horšia, ako bola tá komunistická," píše sa v liste, adresovanom pápežovi. Arcibiskup ďalej uvádza, že tradíciu pútí k zázračnému obrazu Bohorodičky v bazilike obnovil v roku 1944 neskorší biskup Ambróz Lazík. "Počas deviatich dní každoročne Boží Syn cez srdce a ruky svojej matky vylieva na naše mesto, arcidiecézu i celé Slovensko veľké prúdy milosti, vďaka ktorým si náš národ zachoval vernosť katolíckej cirkvi a jej viditeľnej hlave. Dnes ste to Vaša Svätosť, Vy, pápež František. Modlíme sa za Vás, aby ste svojou múdrosťou a odvahou viedli loďku cirkvi v našich rozbúrených časoch a v nádeji očakávame Vašu apoštolskú návštevu v Slovenskom Ríme, ktorý v roku 2003 poctil svojou návštevou Váš predchodca Ján Pavol II," uvádza sa v liste. Trnavská arcidiecéza si, ako sa píše ďalej, zvolila tohto svätca za patróna rodín.

Trnavská novéna sa koná každoročne na počesť zázraku, keď obraz Panny Márie slzil a zastavil tak mor v meste. V roku 1710 dali trnavskí mešťania sľub konania pravidelných pútí v rovnakom období. Obraz z roku 1585 pre túto príležitosť vždy prenesú z barokovej kaplnky, postavenej pre obraz, na hlavný oltár baziliky. Počas novény sa koná okolo päť desiatok omší za účasti tisícov veriacich nielen zo širokého okolia Trnavy.