Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Prví žiaci ukončili v Trnave duálne vzdelávanie za automechanika

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Auto Impex je nateraz jedinou firmou v trnavskom regióne, ktorá si takto vychováva svoje nové pracovné sily v oblasti autoopravárenstva.

Trnava 26. júna (TASR) – Prvým piatim absolventom systému duálneho vzdelávania v odbore automechanik a autolakovník odovzdali dnes v Trnave v spoločnosti Auto Impex certifikáty o jeho úspešnom ukončení. Chlapci si zároveň prebrali od vedenia spoločnosti aj svoje prvé pracovné zmluvy na dobu neurčitú. Firma spolupracovala so Strednou odbornou školou automobilovou na Coburgovej ulici, ktorá pre žiakov trojročného učňovského odboru zabezpečovala teoretickú prípravu na povolanie. V nasledujúcich ročníkoch sú do systému v tejto spoločnosti zapojení už aj študenti štvorročných maturitných odborov.

Auto Impex je nateraz jedinou firmou v trnavskom regióne, ktorá si takto vychováva svoje nové pracovné sily v oblasti autoopravárenstva. Jeho riaditeľ Július Hron je zároveň aj predsedom Cechu predajcov a autoservisov SR. Povedal, že v tomto nultom ročníku končia v rámci Slovenska absolventi systému duálneho vzdelávania vo väčšom počte v troch regiónoch. "Okrem Trnavy je to v Košiciach, kde historicky prvá celá trieda v rámci duálneho vzdelávania s 20 žiakmi – 12 automechanikmi a ôsmimi karosármi, zostáva pracovať v ôsmich firmách, kde získavali praktické skúsenosti. V Bratislave to je 14 žiakov pre šesť firiem, inde po Slovensku po jednom, napríklad v Žiline v piatich takýchto prípadoch," povedal Hron.

Predseda cechu je optimista, verí, že v nasledujúcich ročníkoch budú počty vo všetkých regiónoch narastať. Aj v trnavskej spoločnosti je v nižších ročníkoch zapojených do duálneho vzdelávania už po osem žiakov. "Z tých piatich, ktorí dnes u nás končia, sme pracovnú zmluvu ponúkli štyrom. Pri ich rozhodovaní, ako nám povedali, zohral veľkú úlohu sociálny aspekt. Chlapci boli od začiatku súčasťou našej firmy, pozývali sme ich na všetky firemné akcie, pri odbornej praxi mali každý svojho inštruktora, na ktorého sa mohli obrátiť hocikedy," dodal Hron. Okrem toho firma zohľadňovala finančne známky, dochádzku a produktívnu prácu, takže v prvom ročníku mohli dostať mesačne okolo 80 eur, v druhom 150 eur a v treťom aj 300 eur.