Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave zvolala akčná skupina zhromaždenie za sfunkčnenie referenda

Verejné zhromaždenie na podporu sfunkčnenia referenda a podpisovanie petície na záchranu slovenskej pôdy a vody na Trojičnom námestí v Trnave v piatok 29. augusta 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavčania mali možnosť pripojiť svoj podpis k petícii za záchranu slovenskej pôdy a proti vývozu pitnej vody do zahraničia.

Trnava 29. augusta (TASR) – Verejné zhromaždenie na podporu sfunkčnenia referenda zvolala na dnes na Trojičné námestie v Trnave akčná skupina Vzdor. Jej predstavitelia poukazujú na skutočnosť, že podľa v súčasnosti platného zákona o referende je toto nefunkčné a pre NR SR nezáväzné.

"Na založenie politickej strany je potrebných 10 tisíc podpisov, na prezidentskú kandidatúru 15 tisíc a na vyhlásenie referenda 350 tisíc. To je nemysliteľné, ľuďom sa takto v podstate odoberá možnosť prejaviť svoj názor,“ povedal predstaviteľ akčnej skupiny Radovan Hynek. Vzdor chce podľa neho poukázať na túto nespravodlivosť, ľuďom otvoriť oči, čo sa deje v krajine a ukázať, ako by mohli pri funkčnom referende prejaviť svoju moc. "Myslíte si," spýtal sa Hynek vo svojom vystúpení, "že by v Trnave, ak by bolo funkčné a záväzné referendum, bola možná výstavba cesty krížom cez chodník do jedinej rekreačnej zóny Kamenný mlyn, o ktorú nemalo záujem mesto, ale miestny oligarcha?" Dodal, že politici sa referenda ako jedného z inštitútov priamej demokracie boja, pretože by nemohli plniť ciele úzkej skupiny mocných a obohacovať sa na úkor ľudu.

Prišiel aj poslanec Hraško

Na snímke vľavo poslanec za stranu OĽaNO Igor Hraško počas verejného zhromaždenia na podporu sfunkčnenia referenda a podpisovanie petície na záchranu slovenskej pôdy a vody na Trojičnom námestí v Trnave v piatok 29. augusta 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Na zhromaždení vystúpil aj poslanec NR SR Igor Hraško (OĽaNO). Hynek ho označil za jedného z mála členov zákonodarného zboru, s ktorými sa dá spolupracovať. Hraško povedal, že inštitút referenda znefunkčňuje podmienka účasti viac ako 50 percent oprávnených voličov, čo je potrebné zmeniť. Doterajšie návrhy na zmenu zákona neboli úspešné. Je podľa neho potrebné protestovať proti takýmto praktikám.

Trnavčania mali možnosť pripojiť svoj podpis k petícii za záchranu slovenskej pôdy a proti vývozu pitnej vody do zahraničia.

Akčná skupina nacionalistov uvádza na webe ako cieľ svojej činnosti vychovať novú generáciu mládeže. Generáciu neskazenú, generáciu silnú, po každej stránke pripravenú zaujať svoje miesto v živote.

Fotogaléria: Zhromaždenie na podporu sfunkčnenie referenda


Verejné zhromaždenie na podporu sfunkčnenia referenda a podpisovanie petície na záchranu slovenskej pôdy a vody na Trojičnom námestí v Trnave v piatok 29. augusta 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj