Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Prvá konferencia Regionálneho centra podpory učiteľov pre okres Trnava

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viac ako 100 učiteľov z 27 základných škôl (ZŠ) regiónu na nej absolvovalo workshopy a prednášky aj v súvislosti s novým štátnym vzdelávacím programom.

Trnava 18. mája (TASR) - Prvá konferencia Regionálneho centra podpory učiteľov (RCPU) pre okres Trnava sa uskutočnila pod názvom Príležitosť na zmenu. Viac ako 100 učiteľov z 27 základných škôl (ZŠ) regiónu na nej absolvovalo workshopy a prednášky aj v súvislosti s novým štátnym vzdelávacím programom. Informovala o tom riaditeľka RCPU Martina Grošková.

Inšpirácie do Trnavy prišli načerpať aj pedagógovia zo Žiliny, Komárna, Senca, Nových Zámkov, Holíča i Kláštora pod Znievom. Učitelia sa v rámci 12 workshopov a dvoch prednášok diskutovali o nových prístupoch vo viacerých oblastiach. "Prvou bol nový štátny vzdelávací program, ktorý bude od roku 2026 povinný pre všetky základné školy a od septembra 2023 podľa neho začne vyučovať prvých 40 škôl vrátane hostiteľskej Súkromnej ZŠ BESST a ZŠ na Ulici Ivana Krasku v Trnave-Modranke," uviedla Grošková. Druhou oblasťou bola zmena hodnotenia vzdelávacích výsledkov žiakov. Hovorilo sa aj o inklúzii a personalizácii vzdelávania, digitalizácii a nových učebných štýloch.

Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia ministerstva školstva, Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a Štátnej školskej inšpekcie Trnavského kraja. Na základe spätnej väzby plánuje RCPU podľa riaditeľky v diskutovaných oblastiach aktivity už do budúceho školského roka, kde sa chce zamerať aj na podporu riaditeľov škôl. Taktiež chystá workshopy v oblasti umelej inteligencie a jej využitia vo vyučovacom procese.

Vznik regionálnych centier na podporu učiteľov iniciovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako jednu z kľúčových reforiem Plánu obnovy a odolnosti SR a uskutočňuje ju v spolupráci s regionálnymi partnermi vo všetkých regiónoch Slovenska.