Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave si dnes pripomenuli 69 rokov od oslobodenia mesta

Obyvatelia si aj dnes uctili pamiatku padlých vojakov pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP Foto: TASR/Jozef Polešenský

V príhovore primátor Trnavy Vladimír Butko povedal, že atmosféru pokoja, mieru a tolerancie by mal každý šíriť v tom prostredí, v ktorom žije.

Trnava 1. apríla (TASR) – Už 69 rokov sa v Trnave nesie prvý aprílový deň v znamení pripomienky oslobodenia mesta počas 2. svetovej vojny. Obyvatelia si aj dnes uctili pamiatku padlých vojakov pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP, kde sa s kyticami kvetov na pietnej slávnosti stretli zástupcovia mestskej i krajskej samosprávy, štátnej správy i predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

V príhovore primátor Trnavy Vladimír Butko povedal, že atmosféru pokoja, mieru a tolerancie by mal každý šíriť v tom prostredí, v ktorom žije. Je to základom zmieru každej spoločnosti, ktorá chce vytvárať mierové podmienky pre svojich obyvateľov. Zároveň je potrebné dokázať pomenovať násilie už pri jeho zrode, pretože tak sa dokáže spoločnosť vyvarovať problémov, aké teraz nastali napríklad v susednej Ukrajine.



Trnava bola oslobodená 1. apríla 1945. Okrem nej boli v ten deň oslobodené aj blízke mestá Dunajská Streda, Šamorín, Sereď a Hlohovec. Do Trnavy vstúpili po bojoch vojaci pravého krídla 2. ukrajinského frontu, rozhodujúcu úlohu zohrala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina generálporučíka I. A. Plijeva. Boje v Trnave a blízkom okolí si vyžiadali životy 120 vojakov, ktorých pochovali na trnavskom cintoríne v nasledujúci deň. V celom okrese vedú záznamy o asi 800 padlých. Časť z nich neskôr exhumovali a preniesli na bratislavský Slavín. O tri dni neskôr oslobodili sovietske vojská Piešťany a 7. apríla 1945 aj Senicu. Ako prvé mesto v regióne bola 31. marca 1945 oslobodená Galanta, ako posledné 12. apríla 1945 Skalica. Potom front prešiel na Moravu.