Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Trnava udelí čestné občianstvo futbalovej legende Jozefovi Adamcovi

Slovenská futbalová legenda Jozef Adamec, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

O udelení ocenení rozhodli mestskí poslanci.

Trnava 18. februára (TASR) – Futbalová legenda Jozef Adamec, prvý porevolučný primátor Imrich Borbély spolu so stomatochirurgom Eugenom Kurillom, in memoriam, sa stanú tohtoročnými držiteľmi čestného občianstva mesta Trnava. O udelení ocenení rozhodli mestskí poslanci na základe návrhov špeciálnej nominačnej komisie zastupiteľstva. Jej členovia vyberali spomedzi dvadsiatky návrhov, ktoré im doručili občania a inštitúcie v Trnave. Ocenenia budú udelené na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 1. marca.

Mesto tiež poctí Cenou mesta športového organizátora Mariána Rozložníka a dekana v miestnej časti Modranka Alojza Lackoviča. Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu dostane doterajší dekan Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave Oliver Moravčík, ktorý sa zaslúžil o prípravu a budovanie špičkového vedecko-výskumného campusu, ktorý dostane Trnavu na mapu svetových pracovísk.

Ocenenia udeľuje Trnava od roku 1996. Mesto už týmto spôsobom vyzdvihlo niekoľko desiatok osobností spoločenského života, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a dobré meno svojho rodného mesta na Slovensku i v zahraničí, obohatili priateľstvo medzi národmi a ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi. Čestnými občanmi Trnavy sú napríklad režisér Jozef Režucha, herec Martin Gregor, výtvarníci Oskár Čepan, sochár a medailér William Schiffer, futbalový tréner Anton Malatinský, kňaz a básnik Svetloslav Veigl, novinár Karol Ježík, tiež Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, autori medzinárodne známeho svedectva o zverstvách na väzňoch v koncentračných táboroch, čestné občianstvo majú aj arcibiskupi Ján Sokol, Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský a držiteľ olympijskej medaily Jozef Herda.