Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Vo finále speváckej súťaže M. S. Trnavského bude 32 interpretov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Podujatie s dvojročnou periodicitou sa koná už päťdesiat rokov, aktuálny ročník pripomína 140. výročie narodenia popredného slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského.

Trnava 5. júla (TASR) – Finále 24. ročníka Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského, ktorej poslaním je vyhľadávanie mladých talentovaných interpretov koncertného vokálneho umenia, sa uskutoční 8. až 10. júla v Trnave. V historickej sieni Marianum na Arcibiskupskom úrade sa predstaví 32 účastníkov, ktorí prešli výberovými kolami. Informovala o tom Veronika Štubňová z Hudobného centra (HC), ktoré je hlavným usporiadateľom súťaže v spolupráci s mestom Trnava.

Podujatie s dvojročnou periodicitou sa koná už päťdesiat rokov, aktuálny ročník pripomína 140. výročie narodenia popredného slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského. Do súťaže sa prihlásilo 119 záujemcov, do finálového kola postúpili súťažiaci zo siedmich krajín – Slovenska, Chorvátska, Ruska, Poľska, Ukrajiny, Kanady a Českej republiky. Súťaž prebieha v dvoch kategóriách, ktoré sú stanovené na základe náročnosti predvedeného repertoáru.

Tradičnou predsedníčkou medzinárodnej poroty je interpretka a pedagogička vokálneho umenia Eva Blahová. Ďalšími členmi poroty sú Peter Dvorský, ktorý bol víťazom druhého ročníka súťaže v roku 1973, Daniel Čapkovič, ktorý zvíťazil v roku 2001, dirigent Slovenského národného divadla Peter Valentovič, sopranistka Martina Zadro z Chorvátska a ďalší členovia z Poľska, Rakúska, Maďarska, Švajčiarska a Česka. Súťaž uzatvorí slávnostné odovzdávanie cien a koncert víťazov. Okrem hlavných cien v dvoch kategóriách sú udeľované aj ďalšie mimoriadne ceny HC, mesta Trnava, Trnavského samosprávneho kraja a ďalších usporiadateľov.

Najvýznamnejšia slovenská spevácka súťaž nesie názov po spomínanom Mikulášovi Schneiderovi-Trnavskom, ktorého meno rezonuje v odbornej i laickej verejnosti predovšetkým v polohe tvorcu umelej a duchovnej piesne, upravovateľa ľudovej piesne a autora sakrálnych vokálno-inštrumentálnych kompozícií. Schneider-Trnavský bol však i významným spolutvorcom hudobno-vzdelávacích inštitúcií profesionálnej hudobnej kultúry.

Od vzniku súťaže v roku 1971 bolo organizátorom mesto Trnava, HC štafetu prebralo v posledných dvoch ročníkoch. Cieľom je podpora mladých spevákov, propagácia vokálnej tvorby s akcentom na diela Schneider-Trnavského a výber účastníkov na ďalšie medzinárodné spevácke súťaže. Stala sa odrazovým mostíkom teraz už známych mien, ako Peter Dvorský, Martin Babjak, Magdaléna Kožená, Miroslav Dvorský, Ján Galla, Dalibor Jenis, Ľubica Orgonášová, Mária Andrašovanová, Jitka Sapara-Fišerová, Lívia Ághová, Daniel Čapkovič či Terézia Kružliaková-Babjaková a ďalší.