Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskej City Aréne postavia aj západnú tribúnu, kapacita sa zvýši

Na snímke City Arena - Štadión Antona Malatinského počas kontrolného dňa City Areny - Štadióna Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 9. apríla 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Denne na stavbe pracuje 300 až 500 ľudí.

Trnava 9. apríla (TASR) – Premiér Robert Fico dnes na kontrolnom dni na Štadióne Antona Malatinského v rámci komplexu City Arena v Trnave ocenil, ako tempo výstavby napreduje. Aktuálne sú obe jeho časti, športová i komerčná, rozostavané na 85 percent. Termín otvorenia je stanovený na koniec augusta.



"Bude to krásny športový stánok. Som rád, že uvoľnenie prostriedkov na výstavbu či modernizáciu 21 štadiónov na Slovensku malo svoj význam," konštatoval premiér. Na kontrolnom dni sa spolu s ním zúčastnil aj prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik i splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis, majiteľ futbalového klubu Spartak Trnava Vladimír Poór a prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik počas kontrolného dňa City Areny - Štadióna Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 9. apríla 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Predseda predstavenstva investora City-Arena, a.s., Pavol Adamec informoval, že všetky ukončené práce sú k dnešnému dňu v súlade so zmluvným harmonogramom. Už na budúci týždeň sa podľa jeho slov začne nad plán s demontážou západnej tribúny a postaví sa nová, a to s rovnakým komfortom ako zostávajúce tri tribúny. Táto stavba je zahrnutá do druhej etapy výstavby Štadióna Antona Malatinského a spolu s novým trávnikom, ktorý budú takisto realizovať už v najbližších týždňoch, si vyžiada prostriedky vo výške šesť až osem miliónov eur. Podľa Adamca z vlastných zdrojov. "Novou investíciou v druhej etape sa kapacita celého štadióna zvýši na viac ako 20.460 sedadiel," uviedol Adamec.

Aktuálne je na City Arene prestavaných 18.000 m3 prefabrikátov, 17.000. m3 liateho konštrukčného betónu, 7000 m3 betónu na zmonolitnenie stavby a 3200 ton oceľovej výstuže. Na južnej tribúne je už osadená červeno-čierna fasáda, na východnej tribúne sa pripravujú interiéry a na severnej robia montáž vnútornej infraštruktúry. Koncom mája začnú podľa plánu kolaudačné konania. Denne na stavbe pracuje 300 až 500 ľudí.

Základný kameň komplexu City Arena poklopali v septembri 2013. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek UEFA a FIFA, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celkové náklady sú okolo 72 miliónov eur, z toho na štadión 26 až 28 miliónov eur. Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur, z tejto dotácie je nateraz vyčerpaných 5,2 milióna eur.



Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom a v jeho blízkosti za jedno euro. Štadión Antona Malatinského investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava. Investor City-Arena, a. s., Trnava patrí do developérskej skupiny Euro Max Slovakia, štadión si bude od mesta prenajímať.