Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Veriaci sa opäť modlia k Trnavskej Panne Márii za záchranu

Na archívnej snímke socha a Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Matka Božia Trnavská svojím príhovorom u Nebeského Otca už nie jeden raz zachránila Trnavu od rôznych rán, či to bol mor alebo vojna, uviedol hovorca Arcibiskupského úradu v Trnave.

Trnava 14. marca (TASR) – Veriaci a duchovní Trnavskej arcidiecézy (TA) sa po vyše 350 rokoch opäť obracajú na Trnavskú Pannu Máriu s modlitbami.

"Jej zázračný obraz už v roku 1663 zachránil mesto pred morom a teraz v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 v krajinách Európy trnavský arcibiskup Ján Orosch vyzval, aby sa na záver každej omše po postkomúnii modlili k Matke Božej," informoval o tom web arcidiecézy.

"Matka Božia Trnavská svojím príhovorom u Nebeského Otca už nie jeden raz zachránila Trnavu od rôznych rán, či to bol mor alebo vojna. Rozhodnutie trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, aby sa modlitbu k Trnavskej Panne Márii na záver svätej omše modlili kňazi a pospolitý ľud, bolo vydané v nedeľu 8. marca vo forme dekrétu," informoval o tom hovorca Arcibiskupského úradu v Trnave Anton Ziolkovský.

V súčasnosti z rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska nemožno sláviť sväté omše verejným spôsobom. "Preto trnavský arcibiskup vyzýva, aby sa veriaci túto známu modlitbu k Trnavskej Panne Márii modlili jednotlivo alebo ako rodina vo svojich domácnostiach. Ak vlastnia obraz Trnavskej Panny Márie, nech sa spoločne modlia pred jej obrazom. Kňazov Trnavskej arcidiecézy zároveň povzbudzuje, aby sa modlitbu modlili po postkomúnii pri súkromných svätých omšiach, ktoré slávia," dodal hovorca. Text modlitby sa nachádza aj na webe TA.